Minden negyedik wifi nagyon könnyen feltörhető

Ingyen wifi
Vágólapra másolva!
Minden negyedik wifi-hálózat sebezhető, ezáltal pedig veszélynek teszi ki a felhasználók adatait. A sérülékeny hotspotokon átmenő adatforgalom így könnyen hozzáférhető a hackerek számára, ellophatják személyes üzeneteinket, jelszavakat, dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky Security Network szerint a világban található wifi hálózatok negyedének (25 százalék) nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető.

A hotspotok mindössze három százaléka használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez.

A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ,

amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja.

A wifi hálózatok 25 százaléka nem biztonságos Forrás: Flickr/Charleston's TheDigitel

Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Ha gyenge, vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (például a vendéglátóegységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

A turistáknak kell leginkább odafigyelniük

A legnagyobb arányban népszerű turisztikai országok, így Thaiföld, Franciaország, Izrael, az Egyesül Államok használnak titkosítatlan wifi hotspotokat. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, mert gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető, nyilvános wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53%-a aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

De mit tudunk mi tenni?

"Azt javasoljuk, hogy a felhasználók továbbra is legyenek résen amikor wifi hálózatra csatlakoznak. Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat olyan magas kockázattal járó tevékenységekre, mint mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb.) és ne küldjenek azokon bizalmas információkat. Kiemelten javasoljuk az adatforgalom védelmét, például VPN technológia alkalmazását" – ajánlja Denis Legezo, a Kaspesky Lab antivírus szakértője.