Leválthatják az amerikai nemzetbiztonság első számú emberét

nsa michael rogers
Az amerikai kiberhadtest, a Cyber Command, valamint az NSA igazgatója, Michael Rogers
Vágólapra másolva!
Leváltanák az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatóját, aki Obama szerint „csapnivaló patrióta”. Michael Rogers feladata az lett volna, hogy megakadályozza a szivárogtatásokat a Snowden-botrány utáni években, ennek ellenére két komoly incidens is történt azóta. Múlt héten az amerikai kémvezér, James Clapper mondott le.
Vágólapra másolva!

A Pentagon és a nemzeti hírszerző közösség azt ajánlotta Barack Obamának, hogy távolíttassa el pozíciójából az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatóját, Michael S. Rogerst. Mindezt az amerikai hírszerzés (National Intellience) egykori kémvezére, James Clapper és az amerikai védelmi miniszter, Ashton Carter kezdeményezte a The Washington Post belsős forrásai szerint.

Obama 2014-ben jelölte ki Rogerst arra a feladatra, hogy Edward Snowden szivárogtatása után próbálja mérsékelni a károkat, elsődleges feladata pedig az lett, hogy a jövőben ne történjen hasonló incidens. Az elmúlt másfél évben viszont két súlyosabb hackelésre is fény derült.

Az amerikai kiberhadtest, a Cyber Command, valamint az NSA igazgatója, Michael Rogers Forrás: AFP/Jim Watson

Harold Martint, egykori NSA-alkalmazottat augusztusban tartóztatták le annak vádjával, hogy szupertitkos dokumentumokat csempészett haza magával munkahelyéről. A férfinél 50 terabájtnyi adatot és sok ezer oldal titkos dokumentumot találtak a nyomozók, azokat már 1996 óta gyűjtögette, de nem élt vissza velük.

Nemrég derült fény arra is, hogy a "The Shadow Brokers" nevű hacker (vagy hackercsoport) különféle veszélyes kiberfegyvereket, kódokat lopott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elit hackereitől.

Obama a Michael Rogers kirúgásával kapcsolatos hírrel kapcsolatosan csak annyit reagált egy sajtótájékoztatón, hogy Rogers

ezután pedig kerülte a kérdéseket.

Trump eltörölheti a titkosszolgálati szervet

Rogers potenciális jelöltnek tűnt a nemzeti hírszerzés igazgatói posztjára, ami a 17 amerikai hírszerző ügynökség vezetését foglalja magába.

A 17 hírszerző ügynökség munkáját eddig irányító James Clapper múlt hét csütörtökön a kongresszusban jelentette be, hogy előző nap megírta lemondó levelét Barack Obama elnöknek, és mivel lejár a mandátuma, az átmeneti időszak végén távozik posztjáról. Elmondása szerint Trump úgyis mást nevezett volna ki vezetőnek.

Clapper lemondása után viszont szárnyra kaptak a hírek, hogy Donald Trump az egész National Intelligence hivatalt felszámolná, legalábbis erről tárgyalt múlt héten hosszadalmasan Trump csapata a The Intercept szerint.