Orvosok munkáját gyorsítja meg a mesterséges intelligencia

fujitsu forum
A Fujitsu megoldásával sokkal több idő juthat a tényleges gyógyításra is
Vágólapra másolva!
A Fujitsu új mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésének köszönhetően sikerült duplájára gyorsítani a betegadatok előszűrését egy próbaüzem során, több időt szabadítva fel ezzel a tényleges gyógyításra.
Vágólapra másolva!

Az orvosi kutatásokban használt klinikai eszközök óriási adattömeget generálnak. Ezek az adatok rengeteg információval szolgálnak az orvosok számára, és lehetővé teszik a minták és az összefüggések azonosítását.

A Fujitsu Laboratories of Europe erre a kihívásra reagálva fejlesztette ki a HIKARI (Health Informatics for Knowledge fusion in Advanced Research Innovations) nevű klinikai kutatási információs rendszert.
Ez egy olyan egészségügyi API (alkalmazásprogramozási interfész) alapja lesz, ami

azonnali hozzáférést biztosít az orvosok számára

a klinikai és külső adatforrásokból gyűjtött adatokhoz. Korábban ez az információ csak papíron, több forrásból, többféle formátumban volt elérhető.

A Fujitsu megoldásával sokkal több idő juthat a tényleges gyógyításra is Forrás: Fujitsu

Kunio Suzuki, a Fujitsu spanyolországi innovációs igazgatója a cég éves szakmai fórumán mondta el, hogy

a megoldás több mint duplájára tudja gyorsítani a betegadatok előszűrését,

így az orvosok jóval több időt tudnak magukkal a betegekkel tölteni.

A technológiát élesben is tesztelték egy fél éves próbaüzem során a San Carlos Klinikai Kórházban, egy több mint 36 ezer anonim betegadatot tartalmazó alap-adatbázis felhasználásával.

A próbaüzem során a klinikai szakemberek az alapdiagnózis, a potenciáIis öngyilkossági kockázat, a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés kérdéseivel, és a betegek egészségügyi rendszer igénybevételével kapcsolatos előtörténetével foglalkoztak.

A Fujitsu rendszere rendkívül nagy pontosságot ért el a kockázatértékelésben, és felgyorsította illetve szisztematikusabbá tette a fontos klinikai adatok ellenőrzését és a fennálló klinikai problémák azonosítását.

Több mint 85 százalékos pontossággal azonosította

az öngyilkosság és a kábítószerrel való visszaélés kockázatát.

„A megfelelő kezelés előírásához fontos, hogy a klinikai szakemberek tisztában legyenek az egyes betegek egészségügyi kockázataival. Ehhez figyelembe kell venniük a beteg egészségügyi előtörténetét, jelenlegi helyzetét, amihez átfogó egészségügyi kockázat- és diagnózisértékelésre van szükség. A korábban jellemző órák helyett másodperceken belül, így az amúgy is túlterhelt orvosoknak több idejük jut a tényleges gyógyító tevékenységre." - mondta el Dr. Julio Mayol, a San Carlos klinikai kórház orvosi és innovációs vezérigazgató-helyettese.