Még durvább lesz a tömeges lehallgatás a briteknél

crypttalk hacker lehallgatás adat
Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Vágólapra másolva!
Elfogadták az Egyesült Királyságban az Investigatory Powers nevű kémtörvényt, ami a korábbinál is nagyobb szabadságot ad a brit kormánynak az emberek megfigyelésére. Ezzel a briteké lesz az eddigi legszélesebb körű, magánszférát ellehetetlenítő megfigyelési programja a világon, állítja számos kritikus.
Vágólapra másolva!

A brit kormány eddig is hírhedt volt tömeges megfigyelési módszereiről, ez most újabb szintre emelkedik. A parlament elfogadta a sokat vitatott, új lehallgatási törvényt, amit már eddig is rengeteg kritika ért.

Az online jogi aktivisták és civil szervezetek főleg azt ellenzik az Investigatory Powers törvényben, hogy a brit kormány gyakorlatilag minden online adatra rá tudja tenni a kezét, és ehhez a netszolgáltatóknak is hozzá kell járulniuk.

A törvény legális keretet biztosít ahhoz, hogy a kormány eszközöket, hálózatokat és szolgáltatásokat hekkelhessen meg tömegesen. A netszolgáltatókat arra kötelezhetik, hogy

egy éven keresztül tárolják a felhasználók böngészési előzményeit

és valamennyi személyes üzenetét, hogy kérés esetén ez is a hatóságok rendelkezésére álljon, és számos brit minisztérium is hozzáférhet.

A korábbinál is egyszerűbb lesz a brit hírszerzők dolga Forrás: AFP

A techcégek pedig nem értesíthetik a felhasználót, ha a titkosszolgálatok kikérik bizalmas adataikat. Emellett kényszeríthetők lesznek arra, hogy feloldják a titkosított dokumentumokat, és még a termékeik megjelenése előtt tájékoztatni kell a kormányt az összes biztonsági funkcióról.

A törvényt nemcsak az aktivistáknak nem szimpatikus, de az ENSZ-nek és számos techcégnek sem. Edward Snowden, az amerikai kormány lehallgatási módszereit kiszivárogtató egykori NSA-alkalmazott szerint ez a nyugati demokráciában valaha előfordult legszélsőségesebb törvény.