Bezárt a zenerajongók torrentoldala is

hacker torrent
According to Fortune magazine if companies don’t invest in educating their employees about security risks they pose the largest risk in the organization. Large investments in security often do not account for user error and other effects of human error. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A veszteségmentes zenét kedvelők fellegvárának is befellegzett, razziázott a francia hatóság a What.CD üzemeltetőjénél.
Vágólapra másolva!

A 2007-ben indult, meghívásos alapon működő What.cd-vel bővül az idén bezárt torrentoldalak listája. A szájt rengeteg, veszteségmentes zenéhez biztosított hozzáférést, és főleg azon audiofilok körében lett népszerű, akiknek számított a formátum és a hangminőség is. Ugyan az elsődleges célja a zenemegosztás volt, a kínálatban voltak szoftverek, könyvek és más tartalmak is.

A francia hatóság lefoglalta a torrentszolgáltatás 12 szerverét, így a torrentek elérhetetlenné váltak. Jelenleg egy üzenet fogadja a látogatókat, miszerint viszlát és köszönik a halakat, nincs sok esély az újraindulásra.

Ennek is vége Forrás: Origo

Az utóbbi hónapokban több nagy torrentoldal is lehúzta a rolót: szeptemberben a TorrentHound üzemeltője búcsúzott el közel egy évtized után. Bevallása szerint egyre kisebb volt az oldal forgalma, a bevétel, ezzel ellenben a kiadások nőttek. Mindemellé a kalózellenes ügyvédek is fejfájást okoztak neki.

Augusztusban a kalózközösség kedvenc metakeresője, a Torrentz.eu zárt be, valószínűleg szintén jogi okok miatt. Júliusban pedig a KickassTorrents kalózoldal tulajdonosát vették őrizetbe, az oldal domainjeit is felfüggesztették. A KickassTorrents elérhetetlenné vált, és valószínűleg ez már így is marad.

Ezek az események is utalnak arra, hogy a torrentkorszak lassan lecseng, és helyüket átveszik a streamingszolgáltatások, főleg zenei téren. A streaming ugyanis általánosságban is egyre népszerűbb, köszönhetően az olyan szolgáltatásoknak, mint a Spotify, a Tidal, vagy éppen a YouTube, amit szintén rengetegen használnak zenehallgatásra.