Brutálisan sok műholddal épít netet Elon Musk cége

elon musk spacex tesla
Elon Musk
Vágólapra másolva!
4425 műholdat szeretne pályára állítani Elon Musk űripari cége, amivel gigabites netet sugározna a Föld minden tájára.
Vágólapra másolva!

Globális internetszolgáltatás elindítására kért engedélyt a SpaceX az amerikai kormánytól. Az inernetet több ezernyi, földkörüli pályára állított műhold sugározná. Egészen pontosan

4425 szatelit fedné le nagysebességű nettel az egész bolygót,

ami sokkal több mint gondolnánk: jelenleg körülbelül 1419 aktív műhold kering a Föld körül, ez annak háromszorosa lenne.

A műholdak 1150-1325 kilométeres magasságban keringenek majd, ami a földfelszín feletti 36 ezer kilométeres magasságú geostacionárius pálya alatt van, de magasabban, mint a 360 kilométer magasságban állomásozó Nemzetközi Űrállomás.

Elon Musk Forrás: AFP/Hector Guerrero

A szatelitek egyenént 386 kilogrammot nyomnak majd, és 5-7 évig működnek. Egy felhasználóra egy Gbps letöltési sebesség jut, 25-35 ezredmásodperces válaszidővel.

A projekt szakaszokban valósul meg, az első fázisban még csak 1600 műholdat lőnek fel. Ennek fele, azaz 800 műhold már letudja fedni az USA területét. Ha az első kör sikerrel zárul, a SpaceX fellövi a többit is. Musk úgy becsüli, hogy

összesen öt év kellhet az összes műhold felállításához,

erre pedig körülbelül 10 milliárd dollárt költenek majd.

A SpaceX-re viszont nem vet jó fényt, hogy két hónapja felrobbant egy Falcon-9 hordozórakétájuk, ami egy izraeli kommunikációs műholdat állítottak volna pályára. Azt többek közt a Facebook is szerette volna használni arra, hogy az internet.org kezdeményezés keretében internetet sugározzanak afrikai országokba.