Az unió beleszólhat a Microsoft–LinkedIn-felvásárlásba

LinkedIn
LinkedIn. A Linkedin a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata
Vágólapra másolva!
A konkurens Salesforce szerint a Microsoft versenyellenes helyzetet idézhet elő a LinkedIn felvásárlásával. A Microsoft ezután kötelezettségvállalási javaslatot nyújtott be az Európai Unió versenyhivatalának.
Vágólapra másolva!

A Microsoft júniusban jelentette be, hogy megvásárolja a LinkedIn üzleti közösségi oldalt. Összesen 26,2 milliárd dollárt fizetnek ki a szájtért, ez átszámítva 7258 milliárd forintnak felel meg. Előtte viszont az EU versenyhivatalának jóváhagyására is szükség van, a szükséges kérvényt egy hónapja nyújtotta be a Microsoft. Ha az üzletet jóváhagyják,

ez lesz a vállalat eddigi legnagyobb felvásárlása.

Sokan viszont aggódnak azzal kapcsolatban, hogy ha a Microsoft ráteszi kezét a LinkedIn által gyűjtött adatokra, azzal hátrányos helyzetbe hozhatja a konkurenseket. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a LinkedIn felvásárlásával kapcsolatban egy nemrég tartott, Microsofttal való találkozóján.

A Microsoft ezután benyújtott a versenyhivatalnak egy kötelességvállalási javaslatot, hogy elsimítsa az utat. Ugyanis amennyiben komolyabb aggályok merülnek fel az akvizícióval kapcsolatban, akár hosszabb vizsgálatra is lehet számítani, és a tranzakció elhúzódhat.

A kötelezettségvállalás azt tartalmazza, hogy adott cég milyen változtatásokra, engedményekre hajlandó, amennyiben a bizottság aggódik egy olyan felvásárlás, összeolvadás miatt, ami veszélyeztetheti az egészséges piaci versenyt.

LinkedIn. A Linkedin a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata Forrás: Ben Scholzen/www.flickr.com

A LinkedIn felvásárlásával a Microsoft egyben rengeteg marketinges és munkaerő-toborzó szolgáltatásra teszi rá kezét, a cég bevétele is főként az álláskeresőből származik. A felvásárlás egyik fő oka mégis az lehet, hogy

a LinkedIn hatalmas adatbázisát kamatoztatni tudják később a Microsoft üzleti szolgáltatásaiban is.

A felvásárlás bejelentése után több konkurens is panaszt tett, hogy az üzlet a vetélytársak számára megnehezítheti a jövőbeli szolgáltatások indítását, köztük a konkurens Salesforce vezérigazgatója is. Szerinte az akvizíció versenyellenes helyzetet idézhet elő, mivel a Microsoft korlátozhatja a LinkedIn adataihoz való hozzáférést, ami megnehezíti a konkurensek dolgát. A LinkedIn adatbázisa pedig hatalmas, mintegy 430 millió szakember regisztrált már.

Megjegyzendő, hogy ez a cég szintén szemet vetett a LinkedInre, de végül a Microsoft ajánlatára bólintott rá az üzleti oldal. A szakember azt is megjegyezte, hogy a felvásárlás valójában

a felhasználói adatok megvásárlásáról szól.

A Microsoft nem kommentálta a hírt, a bizottság szóvivője pedig nem árulta el, hogy pontosan mit tartalmazott a benyújtott dokumentum.

Az Európai Bizottság december hatodikán fog dönteni az akvizícióról, előtte kikérdezi a versenytársak véleményét is. Amerikában, Kanadában, Brazíliában már engedélyezték.