Zombigépek bombázták az orosz bankokat

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
Legalább öt nagy orosz bank lett masszív túlterheléses támadás (DDoS) áldozata, de online szolgáltatásaikat nem sikerült megbénítani. A támadáshoz használt botnet több mint 24 ezer fertőzött számítógépből állt, két napon keresztül tartott a folyamatos bombázás.
Vágólapra másolva!

Több jelentős orosz pénzintézmény elleni túlterheléses (DDoS-) hackertámadás miatt tett feljelentést a rendvédelmi szerveknél az orosz központ bank. A központi bank kiberbűnözés elleni szerve, a FinCERT több olyan, orosz pénzintézetek elleni közepes erejű támadást észlelt, amelyeket bothálózatok bevonásával intéztek.

Ezek olyan fertőzött gépekből, okoseszközökből álló zombihálózatok, melyek irányításával a hackerek végrehajtják a túlterheléses támadásokat. A zombigépek folyamatosan forgalommal bombázzák az adott netes szolgáltatást, honlapot, így az túlterhelődik, és megbénul. Olyan, mintha mind a 24 ezer gép egyszerre akarna bejelentkezni az adott felületre, a szerver pedig nem bír el ekkora terhelést.

Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

Oroszország legnagyobb bankja, a Szberbank (Sberbank) kedden közölte, hogy több tucatnyi országból érkező, több tízezer számítógépről érkező DDoS-támadások sorozatát észlelte. Az Alfa-bank rövid idejű és gyenge támadást tapasztalt.

A bankszolgáltatások hozzáférhetőségét nem sikerült megzavarni.

Két teljes napig tartott a bombázás, és minden hullám legalább egyórás volt, a leghosszabb 12 órát is eltartott.

A bankok ellen használt botnet körülbelül 24 ezer gépből állhatott, amelyek 30 országból származtak, derült ki a Kaspersky Labs vizsgálatából. Másodpercenként 660 ezer kérést küldtek a bankok felé.