A Szilícium-völgyet sokkolta Trump győzelme

Informatikai szektor, adatmentés abstract access advancement BLUES BLUE COLOUR CAST COLOR circuit board cord CABLE fibre optic cable cyber crime CRIME data delicate ELECTRONICS TECHNOLOGY
Fibre optics flowing through circuit boards from a laptop computer, close-up
Vágólapra másolva!
A technológiai cégek és befektetők már korábban is hangoztatták, hogy nem örülnének, ha Trump nyerné az elnökválasztást. Egy befolyásos befektető azt mondta, ha valóban Trump nyer, kezdeményezni fogja Kalifornia függetlenedését. Több szakember is Twitteren adott hangot döbbenetének.
Vágólapra másolva!

Több mint 140 nagy technológiai cég írt alá egy nyílt felhívást a republikánusok jelöltje, Donald Trump ellen még júliusban, amelyben a politikust úgy minősítették, mint „veszélyt az innovációra”.

A Szílicium-völgyben nagyon nehéz olyan céget találni, ami Trumpot támogatta volna, és ennek számos oka van. Trump győzelmének híre sokkolta a techvezetőket, többen is hangot adtak elégedetlenségüknek Twitteren és más közösségi felületeken.

Shervin Pishevar, a Hyperloop One társalapítója, a technológiai szektorban jó nevű befektető, aki egyebek közt az Airbnb-t és az Ubert segítette indulásakor, ennél messzebb is ment. Még a szavazás lezárulta előtt Twitteren tette közzé tervét, miszerint ha Trump nyer,

kezdeményezni fogja Kalifornia függetlenedését az Egyesült Államoktól

(Kalifornia államban található a Szilícium-völgy), és a kampányt finanszírozná is.

Szerinte mivel Kalifornia a hatodik legnagyobb gazdaság a világon, és a szövetségi büdzséhez is jelentős részben járul hozzá, nagy súlya van.

Több befektető, köztük Dave Morin is támogatja tervét. Korábban más techvezetők is álmodoztak egy független Kaliforniáról, vagy legalábbis

egy független Szilícium-völgyről.

Pishevar a CNBC-nek elmondta: komolyan gondolja a kezdeményezést, és már a nevet is kitalálta: Új-Kaliforniának (New California) kéne hívni a független Kaliforniát. Szerinte ezzel egyben nemzeti párbeszédet is elindíthat.

„Extrém nehéz időket élünk. A gyűlöletet támogatja az erő, amit ha nem akadályozunk meg, megrengetheti Amerika alapjait” – írta egy tweetjében.

„Egy rossz álomban élünk”

Számos technológiai szakember a Twitteren fejezte ki döbbenetét, köztük Sam Altman, aki az Y Combinator nevű startupinkubátort működteti.

Chris Racca, aki többek közt a Twitter támogatója is, Abraham Lincoln szavaival reagált a helyzetre:

Ha elbukunk, és elveszítjük szabadságunkat, az azért lesz, mert elpusztítottuk önmagunkat.”

A Zynga játékcég alapítója, Mark Pincus feltette a kérdést: „Ilyen lehetett az, amikor az emberek rájöttek, hogy Hitler uralkodhat?”

Dennis Crowley, a Foursquare alapítója is elmondta: „Nem egy ilyen országról álmodtam. Sokkal megosztottabb, szexistább és rasszistább, mint gondoltam.”