IPhone-on keresztül támadnak a csalók karácsony előtt

iPhone 5c, okostelefon, Apple
Vágólapra másolva!
Több száz olyan rosszindulatú, hamis applikációnak sikerült átjutnia az Apple digitális áruházának rendszerén, amely a felhasználók adataira pályázik. Mindegyik valamilyen nagy áruház vagy márka alkalmazásának álcázza magát.
Vágólapra másolva!

IPhone-okra készült, hamis áruházi appokkal próbálják kicsalni a vásárlók adatait az ünnepek előtt, ezért érdemes alaposan megnézni, milyen szoftvernek adjuk meg az adatainkat.

A The New York Times értesülései szerint az alkalmazások olyan nagy áruházak szoftvereinek álcázzák magukat, mint a Nordtstrom vagy a Dollar Tree. Néhány a felhasználó bankkártyaadatait is elkéri, míg a többi arra bátorítja, hogy jelentkezzen be a közösségi fiókjaiba, adja meg a facebookos e-mailjét és jelszavát.

Ezek természetesen a hackereknél landolnak.

Más appok viszont nem szipkáznak el közvetlenül adatot, de kártevőket juttatnak a telefonra, vagy idegesítő hirdetésekkel bombázzák a felhasználót, rosszabb esetben le is zárják a mobilt.

Az Apple boltjának rendszere sem garancia arra, hogy nem jutnak át a csalók Forrás: AFP/DPA

A Times szerint az appokat Kínában fejlesztették, és még azelőtt átjutottak az Apple ellenőrzési rendszerén, mielőtt közzétették őket a digitális áruházban. Ugyan sokan azt hiszik, hogy az olyan nagy cégek, mint az Apple vagy éppen a Google szoftverboltja teljesen biztonságos, az utóbbi időben több alkalommal is bebizonyosodott, hogy ez nem így van.