Robotok támogatják az elnökjelölteket

clinton trump teves
Keményen osztották egymást a tévés vitában
Vágólapra másolva!
A Twitteren közzétett, amerikai elnökválasztással kapcsolatos posztok jelentős százaléka nem emberektől származik. Az úgynevezett botok, azaz automatizált programok akár napi több száz hamis, generált üzenettel próbálják azt bizonyítani, hogy egyik jelölt miért jobb a másiknál. A Trumpot támogató tweetek egyharmada hamis volt az első elnökjelölti vita után, Clintonnál ez az arány valamivel kevesebb.
Vágólapra másolva!

Korábban már írtunk arról, milyen fontos szerepet töltenek be a közösségi médiafelületek a választások során. Főleg a Twitter, amely hazánkban ugyan nem annyira elterjedt, de külföldön fontos eszköz a politikusok és újságírók számára.

A választási időszakban folyamatos zsonganak a közösségi oldalak, a szavazások. A posztok, statisztikák alapján próbálnak arra következtetni a szakemberek, hogy mekkora népszerűségnek örvend egy-egy jelölt, és milyen esélye lehet a győzelemre.

Nem mindenki támogató, aki annak látszik

Ezen felületek alapján Donald Trump kétszer-háromszor népszerűbb Clintonnál. A republikánus jelölt ezt rendszerint hangsúlyozza is. Az első vita során elmondta, hogy 30 milliós követői bázisa van a Facebookon és a Twitteren együttvéve.

Trump büszkén beszél népes támogatói táboráról Forrás: AFP/Robyn Beck

Ezek a számok viszont nem feltétlen hitelesek. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint

a Donald Trumpot támogató tweetek egyharmadát botok küldik,

azaz olyan automatizált szoftverek, amelyek elvégeznek bizonyos online műveleteket, feladatokat. Képesek tömeges számban követni egy másik fiókot, üzeneteket terjeszteni, posztolni, mindezt teljesen önállóan, készítőjük szándéka szerint.

A Hillary Clinton mellett kiálló tweeteknél ez az arány kisebb volt,

az összes tweet ötöde származott automatizált fióktól

a két elnökjelölti vita közti időszakban. Szám szerint

összesen egymillió olyan bejegyzés született a felmérés szerint, amit nem valódi szavazópolgár posztolt, hanem egy algoritmus.

Nem mindig ül valódi személy a fiók mögött Forrás: Flickr / Johan Viirok

A tanulmány szerzői szerint a botok ugyan kicsi, de annál fontosabb stratégiai szerepet töltenek be a közösségi médiában folyó párbeszédek irányításában, és a döntésképtelen, bizonytalan szavazópolgárokat is befolyásolhatják.

Hamis képet adnak arról, hogy milyen támogatottsága van egy-egy jelöltnek.

Naponta több száz hamis poszt

A kutatók megállapították, hogy a botfiókok akár több mint 50 posztot tesznek közzé naponta, amellyel az adott jelöltet támogató üzenetet terjesztenek.

Donald Trump valódi fiókjának (@realDonaldTrump) paródiája, a @loserDonldTrump minden olyan posztot továbboszt, amelyet az elnökjelöltnek címeztek a felhasználók, és tartalmazza a „loser”, azaz „vesztes” szót.

A demokrata Hillary Clinton, Donald Trump ellenfele Forrás: AFP/Paul J. Richards

Egy másik ilyen automatizált fiók még például a Trumpot támogató @amrightnow fiók is, ami összeesküvés-elméleteket és Trump-párti üzeneteket posztol, naponta akár 1200-at is. Ezek a botok pedig csak töredékét teszik ki a milliónyi politikai szoftvernek, amelyek

a háttérben tömegesen terjesztik az információkat.

Egy-egy témát olyan színben tüntetnek fel, mintha nagyobb párbeszéd alakulna ki körülötte a valóságosnál, illetve folyamatosan aktívan tartják őket.

Problémát jelent, hogy egy bot elkészítése nem nagy ördöngösség: a Twitter API-ján (alkalmazásprogramozási kezelőfelületén) keresztül könnyen lehet készíteni ilyen algoritmust némi kódolási tudással.

Még nagyobb baj, hogy az emberek nehezen azonosítják ezeket a szoftvereket. Pedig már ránézésre észrevehető pár jellegzetesség: nincs feltöltve profilkép, a fiókot jellemzően kevesen követik, míg az több ezer embert is követ. Emellett naponta többtucatnyi üzenetet oszt meg, jellemzően egy témához kapcsolódóan.

Inkább hallgatunk

A politikai jellegű botok tevékenysége egyrészt a politikai homofíliát erősíti a felhasználók körében. Tehát az emberek elsősorban olyanokkal beszélnek a politikáról, akikkel hasonlóak a pártszimpátiáik. Emellett hajlamosabbak csak olyan tartalmakat fogyasztani, amelyek a saját véleményüket tükrözik.

Botokkal van tele a Twitter Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Eugenio Marongiu

A másik jelenség a szociológiából ismert hallgatási spirál kialakulása. Azaz a magukat kisebbségben érző emberek megváltoztatják véleményüket a többség javára, kevésbé hangoztatják ellentmondó gondolataikat. A többség pedig ez esetben azt jelenti,

akinek több követője van, akiről több pozitív tweet szól a neten.

Megrendül a bizalom

A tanulmány egyik szerzője, Philip Howard professzor viszont leginkább attól tart, hogy a választás napján, november nyolcadikán rengeteg bot fog támadásba lendülni, és torzított információkkal fogja bombázni a döntésképtelen szavazókat.

Szerinte ez valós probléma, és legtöbbször a twitterezők sem tudják megállapítani, hogy valódi vagy hamis személyt követnek az oldalon. Ezért a közösségi média iránti bizalom is csorbul.

Egy felmérés szerint ráadásul

az interneten aktív fiókok több mint fele bothoz tartozik,

és nem valós személyhez.

A legnagyobb probléma viszont, hogy sokan még mindig nem tudják, mik is azok a botok, és hogyan kell mérlegelni, mielőtt adnak egy-egy valósnak vélt személy szavára – akkor is, ha azok úgy tűnik, többségben vannak.