Az ukrán hadsereg is használná a Microsoft szuperszemüvegét

limpid armor hololens
Egy katonai sisak és a HoloLens keveréke
Vágólapra másolva!
Az építészet, a szórakoztatóipar és a sport mellett egyre több megoldás születik a HoloLens katonai célú felhasználására is, most az ukrán hadsereg tesztelhet egy olyan harci sisakot, ami a Microsoft technológiáját is felhasználja.
Vágólapra másolva!

A Microsoft hologramszemüvege a katonák dolgát is megkönnyítheti, különösen a tankban ülő csapatokét. A tankokból nehéz teljes egészében belátni a környezetet és a harcteret, ezért a modern lánctalpasokra már több külső kamerát is szerelnek. Így a benne ülő katonák több információt kapnak arról, mi történik odakinn, de ez közel sem tökéletes megoldás.

Az ukrán Limpid Armor gyártó a Microsoft HoloLens technológiáját használja fel ahhoz, hogy a parancsnokok tájékozódását egy kiterjesztettvalóság-sisakkal könnyítse meg. A Circular Review System (CRS) sisak ránézésre egy egyszerű katonai sisak, de abba bele van építve a HoloLens is.

Egy katonai sisak és a HoloLens keveréke Forrás: Limpid Armor

A sisak viselője a tankra szerelt külső kamerákból érkező felvételeket látja összeillesztve, így 360 fokban fordulhat körbe a külső környezetben, akár infravörös spektrumban is. A CRS sisak külön jelöli az ellenséget és a csapattársakat is.

Emellett kijelöli a célpontokat, akár a harci drónok számára, vagy a légitámadásokhoz.

A Limpid Armort a kijevi Arms and Security kiállításon mutatta be a cég. Eddig még nem tesztelték laboron kívül, most az ukrán hadsereg vetetett rá szemet, és várhatóan hamarosan el is kezdik tesztelni az eszközt.

A HoloLens nevű kiterjesztettvalóság-eszközt számos más területen is lehet hasznosítani. A Microsoft eddig bemutatta, hogyan könnyítheti meg az építészeti tervezéseket, az űrkutatást, és a harctéri használata is egyre több megoldás születik. Nyáron az izraeli hadsere mutatta be, hogyn használják harctéri stratégiai kialakításához a hologramsisakot.