A Google okosszemüvegével sokkal gyorsabb a tanulás

google glass szemüveg sisak virtuális valóság kiterjesztett vr ar
Vágólapra másolva!
Kétszer olyan hatékonyan lehet tanulni csontvezetéses hangátvitellel, mintha hagyományos hangszóróból hallgatnánk a tananyagot, állítják kutatók. A kísérlethez Google Glass szemüveget használtak.
Vágólapra másolva!

A Morze-ábécét nemsokkal a távíró feltalálása után készítették el, és nagy szerepet játszott a korai elektronikus kommunikációban. Manapság felváltották a bitek és bájtok, ha üzenetek továbbításáról van szó, de még mindig népszerű az amatőr rádiósok, és mozgáskorlátozottak körében (ahogy az Interstellar című filmben is fontos szerepe volt).

A Georgia Műszaki Egyetem kutatói egy olyan rendszeren dolgoznak, ami a háttérben tanítja meg az embereknek a morzekódokat úgy, hogy közben egy teljesen más dologra koncentrálnak.

Ehhez egy Google Glass eszközt átalakítottak,

aminek van beépített hangszórója, és csontvezetéses hangátviteli technológia is.

A Google Glass korán elhasalt Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A csontvezetéses hangátvitel lényege, hogy a hang a koponyacsontok rezgésein keresztül vezetik a belső fülbe.

A tanulási folyamat során a résztvevők egy játékot játszottak: a hangszóróból egy betű, majd a hozzá tartozó morzekód hangzott el. A csoport fele csontvezetéses hangátvitellel kapta meg ezeket az információkat a hangszóró helyett.

Ők sikeresebben is teljesítettek a teszten: 94 százalékos pontossággal fordították le helyesen az olyan morzézott mondatokat, amelyek az ábécé összes betűjét tartalmazták. 98 százalékos pontossággal mondták meg azt is, milyen morze tartozik az adott betűkhöz.

Akik csak a hangszóróból hallották a tananyagot, fele olyan jó eredményt értek el.

A kutatók legközelebb azt fogják vizsgálni ezzel a módszerrel, meg lehet-e tanítani embereket írni QWERTY billentyűzeten ilyen módon, ez esetben különböző ujjakat rendelve egyes betűkhöz.

A cél, hogy a kutatók bebizonyítsák, a passzív haptikus tanulással lerövidíthető az az időtartam, míg az emberek elsajátítanak egyes szövegbeviteli eljárásokat.