Kukázzák Moszkvában a Microsoft levelezőjét

outlook ms
A moszkvai hivatali gépekről eltűnik az Outlook
Vágólapra másolva!
Az orosz főváros hivatali számítógépein állami levelezőprogramra váltják le a Microsoft Outlookot. Oroszország így kezdene el függetlenedni a nyugati techszolgáltatásoktól.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg forrásai szerint Moszkva elkezdi lecserélni a redmondi cég termékeit hazai fejlesztésű szoftverekre, miután Vlagyimir Putyin elnök még inkább hangsúlyozta, hogy szeretne elszakadni a külföldi technológiáktól.

Artyem Jermolev, az orosz főváros technológiai vezetője elmondta, hogy először a Microsoft Exchange Service használatát szüntetik meg, a Microsoft Outlook levelezőpogramját pedig az állami Rostelecom szolgáltató PJSC e-mail-rendszerére cserélik mintegy 6000 hivatali számítógépen.

A jövőben ezt a számot 600 ezer gépre szeretnék növelni.

Korábban már többször is lehetett hallani arról, hogy leváltásra kerülhet a Windows operációs rendszer és az Office programcsomag is Moszkvában, de egyelőre még nincs kidolgozott terv ennek megvalósítására a források szerint.

A moszkvai hivatali gépekről eltűnik az Outlook Forrás: Microsoft

Oroszország elsőszámú internetes tanácsadója, German Klimenko februárban mondta el a Bloombergnek, hogy komolyan fontolgatja, hogy minden hivatali gépen lecserélteti a Windowst, és kötelezővé teszi a Linux használatát.

Az "internet-cár" ezen felül keményebben adóztatná az amerikai tech cégeket, így az Apple-t és a Google-t is. Szerinte a Microsoft elérte azt a pontot, "ahonnan már nincs visszaút". Ezért kezdeményezni fogja Putyin elnök úrnál, hogy az orosz kormány megtiltsa a cég operációs rendszerének használatát,

és helyette egy államilag összerakott Linux-disztribúciót használjanak.

Az elmúlt években a putyini kormány szorosan tartotta a gyeplőt a tech szektor körül, az olyan orosz internetes szolgáltatásoknak próbálnak előnyt adni, mint a Yandex és a Mail.ru, emellett a Microsoft adatgyűjtési módszereivel sem értenek egyet.

Elindult a tömeges lehallgatás

A felhasználói adatokat is szorosabban fogja Oroszország. Vlagyimir Putyin júliusban bólintott rá a tömeges lehallgatást biztosító jogszabálycsokorra, amit csak az orosz Nagy Testvér törvényének hívnak sokan. A terrorelhárítási törvénymódosítás-csomag értelmében arra kötelezik az orosz telekommunikációs cégeket, hogy

három évig tárolják a telefonhívások metaadatait,

fél évig pedig a hívások és az üzenetek tartalmát is, beleértve a videókat.

A csevegőappokat kiadó cégeknek, e-mailes üzemeltetőknek és más elektronikus kommunikációval foglalkozó szolgáltatásoknak pedig

át kell adniuk a dekódoláshoz szükséges titkosítási kulcsokat,

amennyiben titkosított kommunikációt tesznek lehetővé a felhasználóknak. Amennyiben ezt elutasítják, több millió rubel büntetést kaphatnak.