Ezért lett bukás a PlayStation Vita

PlayStation Vita kézikonzol, Sony
Vágólapra másolva!
A Sony Computer Entertainment America egykori vezérigazgatója, Jack Tretton, aki 19 év után, 2014-ben hagyta ott a céget, egy interjúban beszélt arról, hogy miért nem lett sikeres a Sony legutóbbi kézikonzolja, a PlayStation Vita.
Vágólapra másolva!

A PlayStation Vita 2012 februárjában jelent meg világszerte, és hardverét tekintve egy kifejezetten ütős kézikonzolnak számított. 2 GHz-es, négymagos processzor, 512 megabájt memória, 128 megabájt VRAM, négymagos grafikus processzor, 960x544-es felbontás, érintőképernyő és érintésérzékeny hátlap jellemezte.

A Vita viszont hiába volt az elképesztően népszerű PlayStation Portable (PSP) kézikonzol utódja, és hiába volt jóval erősebb és nagyobb tudású gép, mint az akkoriban már piacon lévő Nintendo 3DS, a látványos start után a nagyközönség nem igazán harapott rá a 250 dolláros/eurós áron kínált kütyüre.

A PlayStation Vita erősebb és jobb volt a konkurenciánál, de az okostelefonok és tabletek világában a nagyközönség már nem igényelte a játékra készített hordozható eszközt Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A PS Vita megjelenésekor még Jack Tretton volt a Sony Computer Entertainment America vezérigazgatója, és az IGN kérdésére, hogy milyen érzései voltak a Sony kézikonzoljával kapcsolatban, az egykori CEO meglehetősen őszintén válaszolt:

A világ az olyan hordozható gépeket irányába mozdult, amelyeknél nem a játék volt az elsődleges szempont."

A PS Vita 2012-es megjelenésekor (ekkor már kapható volt az iPhone 4S) már rengeteg mobiltelefon és tablet képes volt szép és minőségi játékok futtatására, és Tretton saját bevallása szerint az embereknek már egyáltalán nem volt szüksége egy olyan hordozható eszközre, amit kifejezetten játékra készítettek.

2016 júniusáig a PS Vitából 5 milliónál is több példányt értékesítettek Japánban, Amerikában pedig a megjelenést követő első fél évben 2,2 millió fogyott belőle.

Bár a Sony évek óta nem tett közzé hivatalos adatokat, a világszerte eladott példányok száma aligha éri el a 15 milliót, ami meglehetősen szerény eredmény ahhoz képest, hogy a PSP-ből a maga idejében 85 millió fogyott, és még a 2011-ben megjelent Nintendo 3DS-ből is elkelt közel 60 millió a megjelenése óta.