A Disney is megvenné a Twittert

disney walt disney twitter felvásárlás
Valószínűleg ez a kép szinte mindenkinek ismerős
Vágólapra másolva!
Híresztelések szerint a Disney pénzügyi tanácsadót kért fel arra, hogy segítsen vételi ajánlatot adni a Twitterre. Más óriások is érdeklődnek a mikroblog iránt: megvenné a Google és a Salesforce is, más források a Microsoftot is emlegetik.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban felkapottá vált azt a spekuláció, hogy a Twitter hamarosan eladósorba kerülhet. Erre utaltak a cég zuhanó részvényei, és a hír, miszerint a Salesforce érdekelt egy esetleges felvásárlásban.

A Bloomberg forrásai szerint a Disney is komolyan gondolkodik az akvizíción, állítólag egy pénzügyi tanácsadó segítségével dolgozzák ki a részleteket, és határozzák meg az ajánlott vételárat. A cég ezt egyelőre nem erősítette meg.

A Disney mellett a Salesforce és a Google is megvásárolná a céget, előbbi a Bank of America segítségével bonyolítaná az üzletet. Érdekesség, hogy Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója a Disney fedélzetén is dolgozik.

James Cakmak, a Monness Crespi Hardt & Co. elemzője szerint a Disney a vásárlással lehetőséget kapna arra, hogy még szélesebb tömeget érjen el. A vállalat többek között az ABC és ESPN csatornák tulajdonosa is, valószínűleg

sport és közéleti hírek közlésére használná fel a mikroblogot.

A Twitter részvényeinek értéke rohamosan csökken, ahogy a reklámbevételek is negatív irányt mutatnak. A Twitter értéke az egykori 40 milliárd dolláros csúcsról több mint 50 százalékot esett. A Twitter részvényei jelenleg 23,09 dolláron állnak, a Disney papírjainak értéke viszont 2 százalékponttal csökkent, méghozzá 91,4 dollárra.

Valószínűleg ez a kép szinte mindenkinek ismerős Forrás: Disney

A Twitter bekebelezése megfontolt lépés lenne Bob Igertől, a Disney vezérigazgatójától. A szakember korábban már több meghatározó és helyes döntést hozott, elég csak a Pixar 2006-os, 7,4 milliárd dollár értékű felvásárlására gondolni.

Hiába a Disney az egyik legnagyobb televíziós vállalkozás, folyamatos kihívásokkal kell szembenézniük az újabb vetélytársak miatt. A cég igyekszik megtartani piacvezető szerepét, komoly összegeket fektetett be már a Huluba, az HBO Now-ba, vagy éppen a Baseballt közvetítő BAMTech-be, bár a videojátékgyártásba belebukott a vállalat. Helyette a licenszelésre tértek át, ami sokkal jövedelmezőbb, mint lefejleszteni egy terméket.

A Disney-nek persze nem kell aggódnia, a médiapiacon az egyik legkiegyensúlyozottabb vállalatnak számítanak.

A Twitter piaci értéke jelenleg körülbelül 16 milliárd dollár körül mozog,

ami megközelíti a Disney eddigi legnagyobb felvásárlásának értékét. 1996-ban 19 milliárd dollárért kebelezték be az ABC-t.