Visszaesett a mobilos piac: bajban a kis gyártók

használt telefon mobil keresés
Rengeteg telefon van már piacon, nehéz választani közülük
Vágólapra másolva!
Kevesebb mobil kerül idén a boltok polcaira a tavalyi évhez viszonytva, mégis majd' másfél milliárd készüléket szállítanak le. Drágulnak viszont az alkatrészek, ez a kisebb gyártókat nehéz helyzetbe hozza.
Vágólapra másolva!

Ugyan az okostelefonok nagyjából tíz éve folyamatosan épülnek be a mindennapokba, a hagyományos készülékek sokáig elsőrangú szerepet töltöttek be a mobilos piacon. A 2016-os év viszont jól mutatja, hogy ez manapság mennyire nincs így. A CCS Insight jelentése szerint ugyanis 2016-ban 1,3 százalékkal kevesebb mobil kerül a boltok polcaira, mint tavaly.

Az igazán nagy teher a kisebb gyártók vállát nyomja majd,

hiszen az alkatrészárak egyre magasabbra szöknek, ami az egyébként sem túl nagy profitot csökkentik le minimálisra.

A riport szerint az okostelefonok vezető szerepkört töltenek be a mobilos szegmensben, a leszállítások száma továbbra is az egekben van, 2020-ra pedig akár 90 százalékkal több kerülhet forgalomba, mint mostanság. Az elemzések egész pontos adatokat prognosztizálnak: a

2016-ban körülbelül 1,42 milliárd okostelefont szállítanak a boltokba,

a leszállítások száma tehát 4,1 százalékkal nőni fog a tavalyi esztendőhöz képest. 2019-re még jelentősebben változik a helyzet: az összes mobilból (2,35 milliárd) már 2 milliárd okostelefon lesz.

Kínának viszonylag gyorsan sikerül regenerálódnia a meglehetősen gyenge 2015-ös év után, a következő pár évben stabilizálódni fog a helyzet, nagyjából évi 450 millió eszköz lesz megvásárolható.

Marina Koytcheva, a CCS Insight kimutatásainak vezetője szerint mivel a növekedés üteme csökken, egyáltalán nem meglepő, hogy az árrés mindennél fontosabb és és jóval nyomottabb lett. Az olyan vállalatoknak, akiknek nincs olyan nagy mértékben a kezében a gyártás, mint mondjuk a Samsungnak, a Huawei-nek vagy éppen az Apple-nek, azoknak sokkal nehezebb lesz pénzt keresni.

A következő pár évben így alakul majd a mobilipar Forrás: CCS Insight

A komponensek növekvő ára leginkább annak köszönhető, hogy nincs elég gyártási kapacitás, hiány lépett fel kijelzők, kamera és memória modulok terén. Ebben sajnos közrejátszottak a tragikus természeti katasztrófák (földrengés, árvíz), főleg Tajvanon, ám a nagyobb cégek még is így könnyedén hozzájuthatnak a rendelkezésre álló készlethez.

Koytcheva szerint ez lesz az első év, amikor felfelé mozognak a komponensek árai. Azok a telefongyártók, akik kis számban értékesítenek termékeket, szinte lehetetlen, hogy nyereséget könyveljenek el.

Rengeteg telefon van már piacon, nehéz választani közülük Forrás: AFP/Stringer

Terjed a 4G, 2020-ban üthet először az 5G

A jelentés nem ment el szó nélkül a hálózati technológiák meleltt sem, ami a leírás szerint egészen elképesztő eredményeket mutat.

2016-ban ugyanis már 1,11 milliárd olyan készülék kerül forgalomba, ami támogatja a 4G-t,

2020-ra pedig a mobilok 83 százaléka képes lesz a kezelni a legfejlettebb hálózatokat.

A CCS kimutatásai szerint 2020-ban fog robbanni az 5G, amikor már nagyobb volumenű fejlesztésekre lehet számítani. Ugyan ennél az időpontnál aligha fog hamarabb elindulni az ötödik generációs hálózat, mégis az előkészületeknek már korábban lehet látható eredménye.