Itthon is bemutatkoztak az új Xperiák

sony xperia xz x compact android timescape ip68
A Sony Xperia X Compact és Xperia XZ előlapja
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bemutatkoztak Magyarországon a Sony legújabb büszkeségei, az Xperia XZ és az Xperia X Compact okostelefonok. Előbbi a csúcskategóriás felszereltség, utóbbi pedig a kompakt kialakítás miatt lehet érdekes.
Vágólapra másolva!

A Sony még a berlini IFA kiállítás keretében leplezte le az X-sorozatának két új tagját, az Xperia XZ-t és az Xperia X Compactot. A két telefon hazai bemutatójára sem kellett sokat várni, ma már mi is megtapogathattuk a készülékeket.

Egy rövidke sajtóbeszélgetés keretében a legfontosabb és egyben legérdekesebb információkat osztották meg az újságírókkal, a két termék mind felszereltség, mind pedig kialakítás terén különböző kategóriát képvisel, persze vannak hasonlóságok, de az árazásuk is jelentősen eltér egymástól.

Az Xperia XZ a felső szegmensben próbál szerencsét, az előlapra szerelt, 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású IPS-panel mögött egy

Snapdragon 820-as rendszerchip dolgozik,

memóriából pedig 3 gigabájt jutott, ami nem kevés, de a konkurensek ennél egy fokkal már előrébb tartanak.

Az oldalról kihúzható tálcára a nanoSIM mellett microSD is helyezhető, így könnyedén bővíthető a 32/64 gigabájtos adattároló. Az energiaellátást egy 2900 milliamperórás akkumulátor végzi, a gyártó két napos üzemidőt ígér.

A Sony Xperia X Compact és Xperia XZ előlapja Forrás: Origo

Az Xperia X Compact egyértelmű előnye, hogy alig van vetélytársa, hiszen manapság már aprónak számító,

4,6 hüvelykes, HD felbontású IPS-panellel szerelték fel.

Régen még a Compact-széria is a csúcsgépnek számított, most azonban már nem a legfejlettebb, de még mindig rendkívül erősnek számító Snapdragon 650-es lapkát kapott (hatmagos processzor), a 3 gigabájt RAM mellé 32 gigabájtos tárhely párosul, ami a testvérmodellhez hasonlóan microSD-vel toldható meg. A telep 2700 milliamperórás, két napos teherbírást ígérnek nála is.

Sajnos csak az Xperia XZ-re igaz, hogy IP68-as védettségű, azaz

teljesen porálló, a vízben pedig másfél méterig és fél órán át tud gond nélkül lubickolni.

A hátlapra szerelt, lézeres autofókusszal és RGBC színmérővel ellátott, 23 megapixeles kamerára nagyon büszke a Sony, mondjuk az f/2.0 rekeszértéknél már láttunk jobbat, az 1/2,3"-es szenzorméret viszont egyáltalán nem rossz.

Az Xperia XZ szelfi terén is menő, egy 13 megapixeles egység került elölre, az X Compact egy 5 megapixeles fotómodullal szerénykedik.

A Sony Xperia X Compact és Xperia XZ hátlapja Forrás: Origo

A töltés mindkét eszköznél USB Type-C-n keresztül történik, van szerencsére 3,5 milliméteres jack csatlakozó is, ahogy a WiFi, a Bluetooth, a GPS és az NFC sem maradt ki. Az Xperia XZ bruttó végfelhasználói ára 230 ezer forint környékén mozog, az X Compact pedig 160 ezer forint körül kapható el. Az értékesítés oktober első hetében indul meg itthon.

Kinek ajánljuk?

Sony Xperia XZ:
- aki felső kategóriás hardverre vágyik
- nem szeretne phabletet
- nagy felbontású kamerával fotózna
- fontos neki a vízállóság
- korrekt üzemidőben bízik

Sony Xperia X Compact
- aki nem szeretne tepsitelefont
- aki kis méretben vágyik jó rendszersebességre
- akinek a fotózás az egyik hobbija
- aki nem szeretné fél naponta tölteni a készüléket