Okosan fúrja a Messengert a Google Allo, de nem eléggé

google allo
Keres a feltöltött képek közt, azokra firkálhatunk is, mielőtt tovább küldjük
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligenciával turbózott, titkosítást kínáló csevegőappal áll be csatasorba a Google. Egy olyan app megalkotása volt a cél, ahol minden egyben van – mégsem érezzük azt, hogy leváltanánk rá a már jól bevált megoldásokat. A Google Allo már nálunk is letölthető, kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

Ha valakit, manapság el szeretnénk érni, ráírunk a Messengeren, megnyitjuk a WhatsAppot, a Vibert, a Telegramot. A mobilos csevegőappok kínálata széles, az emberek már bejáratták a saját kedvelt csatornáikat és ismerőseiket - mindegyik appnak már többmilliós felhasználói bázisa van.

A Google fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy erre a zsúfolt piacra dobja be saját mobilcsevegőjét, az Allót, amelynek nagy dobása a Google virtuális asszisztense lesz, és az, hogy szinte mindent egyben lehet majd elérni. A cég három vonást emelt ki, ami egyedivé teszi az Allót szerinte, ezek a hívószavak:

kifejezés, biztonság, és persze a Google Asszisztens.

Egy olyan app volt a cél, ami egyesíti a Google szolgáltatásait, és csak egy telefonszám kell hozzá.

Kifejezés

Az app első ránézésre meglehetősen egyszerű, a Google mobilappjaira jellemző irányt követi: bal oldalról a menüt hozhatjuk elő a háromvonalkás gombbal, olyan, mintha a Gmail és a Messenger gyereke lenne, de kétszer olyan minimalista.

A kihúzott menü kevés funkciót kínál: miután bejelentkeztünk telefonszámunkkal, beállíthatunk profilképet, nevet. A menüből emellett a letiltott ismerősök kezelését tudjuk előhúzni, és olyan alapvető apróságokat nyomhatunk ki- és be, mint az üzenethangok, értesítések, rezgés.

A telefonszámunkon kívül hozzárendelhetjük a Google-fiókunkat is (ez nem kötelező, de így még több funkciót lehet használni),

ilyen módon a Google Asszisztens is tud annak tartalmában keresni,

mondjuk a Fotókra feltöltött képeink közt, vagy az emailekben, különféle szempontok alapján.

A csevegések ablaka olyan, mint bármelyik appé: buborékokban bukkannak fel az üzenetek, kétféle különböző színnel. A háttér egy egyszerű, körökből álló minta, amit sajnos nem lehet megváltoztatni, és eléggé merev hatást kelt. Személyreszabhatóság terén nem ad túl sok mindent az Allo, míg a Messengerben a becenévtől kezdve a színsémáig minden apróság beállítható.

Csevegés sima, és inkognitó módban Forrás: Origo

Matricákból rengeteg van, és küldhetünk még emojikat, de gifeket például még nem találtunk, mert az Allo nem támogatja a külsős fejlesztéseket. A legforróbb funkcióként emelték ki a fejlesztői konferencián, hogy

az elküldött szöveget lehet hangsúlyozni mérettel,

szemléltendő a kiabálást és a suttogást. Ezt úgy lehet használni, hogy a küldés gombot hosszan nyomva előcsaljuk a csúszkát.

A képeket mielőtt elküldjük két eszközzel lehet "kifejezőbbé" tenni: firkálással és szöveggel. Hiányoltuk viszont, hogy nem támogatott a fájlok, csatolmányokat megosztása. Az appból közvetlen nem lehet videohívást indítani, ahhoz kell a testvéralkalmazás is, a Duo.

Keres a feltöltött képek közt, azokra firkálhatunk is, mielőtt tovább küldjük Forrás: Origo

Kétszemélyes csevegésen kívül indíthatunk csoportos chatet, vagy kétszemélyes inkognitó beszélgetést. Ekkor az app is jelzi, hogy az üzenetek titkosítva lesznek, az előzmények nem tárolódnak. Egy tetszőleges időtartamot is megadhatunk, amelynek letelte után törlődnek az üzenetek.

A biztonság és a titkosítás az utóbbi időben nagy hívószavak, a legtöbb cég beépítette szolgáltatásába a végpontig terjedő titkosítást, a Google is ezzel az ígérettel csábít, de azt mégsem teljesíti teljesen. Csak akkor nem tud belenézni senki (beleértve a Google, és a hatóságok sem) az üzenetekbe, ha bekapcsoltuk az inkognitó-módot, a titkosítás nem alapértelmezett.

Ezzel együtt le kell mondani viszont a Smart Reply-ról és a Google Asszisztensről is.

Azt mondja, süssünk fánkot

A virtuális asszisztensnek két szerepe van: amolyan hubként egybegyűjt nekünk különféle szolgáltatásokat, vagy bekapcsolódik a beszélgetéseinkbe, ha előhívjuk a @google parancssal. Egyelőre még "Preview" állapotban van, azaz korántsem kész - ugyan az Allo magyar, az Asszisztens nem tud még magyarul, de a cég dolgozik a több nyelvű támogatottságon.

Külön ablakban is használhatjuk, első bevetéskor meg is mutatja, mire képes: többek közt játékokat is indíthatunk, időjárást kérhetünk le vele, szöveget fordít, híreket keres, éttermeket ajánl, kilistázza a friss emaileket.

Igaz, ő nem beszélni még magyart,

de mivel a tartózkodási helyünket veszi alapul, releváns válaszokat ad az angolul kiadott parancsokra. Ha megkérdezzük angolul, hogy milyen lesz az idő, és ő megadja a budapesti időjárást, csakúgy, minthogy mit játszanak a közelünkben található mozik.

Az angolra szót fogad, a többit guglizza Forrás: Origo

Amivel nem boldogul, azt egyszerűen kiguglizza.

Amikor fánkokat ábrázoló képeket kértünk magyarul, akkor különleges fánk recepteket dobott ki, pedig mi nem akartunk sütni, csak nézni. Akkor viszont már valóban színes-cukros fánkok képét láttuk, amikor angolul adtuk ezt parancsba.

A nyelvi korlátok miatt még a Smart Reply funkciót, azaz az automatikus válaszadást sem tudtuk hasznosítani, ami elvileg a szokásaink, szóhasználatunk alapján ajánl fel válaszokat, ha kaptunk egy képet, vagy kérdést.

A Google gyakorlatilag beleépítette a Google-t a csevegőbe. Képes többek közt arra, hogy:

  • Beállítson ébresztőt, időzítőket, emlékeztetőket
  • Megadott kulcsszavak alapján keressen a Google Fotókba feltöltött képeink közt
  • Megmutatja, milyen emailjeink jöttek (ha szinkronizáltunk)
  • Friss híreket küld a Google Hírekből
  • Lefordít szövegeket a Google Fordítóval
  • Megmondja milyen lesz az időjárás
  • Vicceket, érdekes tényeket mesél
  • Keres nekünk a weben

Majd válaszolok, ha nálam lesz a mobilom

Ahogy a WhatsApp és a Viber, az Allo esetében is egy telefonszám kell az app használatához. Írhatunk üzenetet azoknak, akik telepítették az appot, illetve sms-ben üzenhetünk azoknak, akik a telefonkönyvünk kontaktlistájában szerepelnek, persze azzal az üzenettel karöltve, hogy telepítsék az Allót.

Kérdés, hogy az app képes lesz-e átszipkázni a Messenger, Telegram, WhatsApp felhasználókat, hiszen az egyetlen nagy plusz amit ad, az asszisztens, amiről mindenki maga eldöntheti, tudja-e megfelelően hasznosítani.

Míg magyar nyelvű támogatás nincs, addig ez sokaknál nem húzóerő.

Az Allo másik hátránya, hogy a telefonszámhoz van kötve: ha egy új telefonszámunk van, akkor az előző számmal folytatott beszélgetéseket el fogja felejteni minden más beállítással együtt. Ha viszont a számhoz rendeltünk egy Google-fiókot, és azt később is megadjuk, azok hozzáférhetők maradnak.

Mindemellett egy asztali kliens is jól jönne hozzá: amíg nem lehet gépről is elolvasni az üzeneteket, addig az Allo hátrányban lesz a Messengerrel, a Macre elérhető iMessage-dzsel, a WhatsAppal és Viberrel szemben.

Letölthető

- Android

- iOS