Az Intel kivonulhat Magyarországról

intel robot
--FILE--A smart robot is on display at the stand of Intel during an exhibition in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 16 July 2016. Intel Corp's upgraded chip factory in Dalian, Liaoning province, will help it better tap into China's growing demand for memory chips, but the United States giant needs to be wary of rising competition from local rivals, as the country speeds up efforts to reduce its reliance on foreign technology, experts said. The Dalian plant, in which Intel said it would invest $5.5 billion, has been converted to produce advanced memory chips such as 3D NAND chips, which can store data without using power and be widely used in smartphones and tablets. Roger Sheng, research director at consultancy Gartner Inc, said as an increasing number of consumers prefer digital devices with bigger storage capacities, the supply of 3D NAND chips is currently failing to catch up with the growing demand. "The Dalian plant will give Intel an upper hand in pouncing at the strategic opportunity," Sheng said. "Mass production of 3D NAND chips will help lower the cost and promote the development of the global semiconductor industry." Intel said the Dalian facility has formally gone into operation late in the second quarter of the year, ahead of schedule. It was one of the largest investments made by Intel in China and part of its efforts to seek new revenue streams while its main PC chip business faltered.
Vágólapra másolva!
Az Intel kivonul Magyarországról, ahogy Európában is több helyütt felszámolja a képviseletet. Cikkünk megjelenése után az Intel magyarországi képviselete azt írta az Origónak, nincs információjuk erről.
Vágólapra másolva!

Az Intel kivonul Magyarországról, tudta meg az Origo egy névtelenül nyilatkozó belső forrástól. A döntés nem csak hazánkat érinti, az Intel jelenleg is tárgyal arról, hogy hol számolja fel, és hol maradjon meg a képviselet.

Az Intel Magyarország Facebook-oldala teljes csendben tűnt el: az archívum szerint augusztus 5-én tették ki az utolsó posztot, azóta a fiókot törölték (a link a cég központi FB-oldalára visz).

Az Intel Hungary Facebook-oldalt is törölték Forrás: Origo

Megkerestük Horváth Richárdot, az Intel Magyarország üzletfejlesztési menedzserét, aki magát a hírt nem kívánta kommentálni. Mint közölte, ilyen mérvű döntéseket az amerikai központ hoz meg, és éppen ezért ők hivatottak nyilatkozni a témában.

„Akár az állítás, és akár az ellenkezője is igaz lehet.

Hogyan vonulhat ki az Intel, ha nem is volt jelen Magyarországon,

hiszen itt nem gyártunk semmit” - fogalmazott.

Minimális a magyar leépítés

Szemléltetésképp míg a Microsoft több mint száz fővel van jelen hazánkban, az Intelt mindössze tíz fő képviseli. „Nem tudom, hogy ennyien hogyan is tudnánk kivonulni innen. Főleg, hogy a legtöbbünk regionális vezető, nem csak Magyarországot képviseli.”

Többen mennek nyugdíjba és máshová dolgozni Forrás: AFP/Remy Gabalda

Az Intelnél globálisan több mint százezren dolgoznak. „Az ilyen méretű cégeknél, ha nem csinálunk semmit, akkor is nagyobb mennyiségű ember megy el nyugdíjba, vagy távozik más munkahelyre, mint amekkora a teljes magyar képviselet, vagy a szomszédos országok csapatai” – szemléltette a leépítést az Intel menedzsere.

Cikkünk megjelenése után az Intel magyarországi képviselete az Origónak azt írta, nem igaz, hogy az Intel kivonul Magyarországról, az Intel Corporation Hungary Kft jelenleg is működik. Nincs információjuk arról sem, hogy a cég más országokban felszámolná képviseleteit.

Megszorítják a nadrágszíjat

A háttérben egy globális átcsoportosítás áll, amit még áprilisban jelentett be az Intel. Hatalmas leépítés kezdődött akkor:

az alkalmazottak tizenegy százalékától, azaz körülbelül 12 ezer munkavállalótól búcsúzik el a cég 2017 közepéig.

Mint akkor fogalmaztak, az anyaországon kívül is válnak meg dolgozóktól – vélhetően ez történik most Magyarországon is.

A programtól 750 millió dolláros megtakarítást várnak idén, 2017 közepéig pedig 1,4 milliárd dollárt remél tőle az Intel.

Inkább mérnökök kellenek

A consumer, magánfelhasználói iránytól inkább a business, azaz az üzleti megoldások felé fordul a cég. Nagyobb hangsúlyt fektetnek egyebek közt a dolgok internetére (IoT) és a felhőszolgáltatásokra.

Ez az a két részleg, amellyel jelentős növekedést tudnak produkálni, ellensúlyozva, hogy a PC-s piac évek óta haldoklik.

Ehhez azonban sokkal több mérnökre van szükség.

– mondta Horváth Richárd. Az Intel azonban nem fordít teljesen hátat a régiónak: a gdanski kutatóközpontban 1800 fejlesztőjük dolgozik. Elképzelhető, hogy a lengyel példát követve, a leépítés híre után befektetésről: egy magyar központ létrehozásáról tesznek bejelentést.

A témában megkerestük az Intel központi irodáját is, de a cikk írásáig nem kaptunk választ.