Hárommilliárd dollárból váltaná meg a világot Zuckerberg

zuckerberg szegénység facebook előadás
US chairman and chief executive of Facebook Mark Zuckerberg gestures as he announces the Internet.org Innovation Challenge in India in New Delhi on October 9, 2014.Zuckerberg is attending a two-day Internet.org summit which will discuss ways to make internet access available to people who cannot afford it globally. AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA / AFP / Chandan Khanna
Vágólapra másolva!
A Zuckerberg házaspár még lányuk élete alatt szeretné gyógyíthatóvá tenni a világ nagy betegségeit. Több milliárd dollárt fektetnek ezért orvostudományba az általuk létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés szervezettel.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan hárommilliárd dollárt (körülbelül 825 milliárd forintot) fordítanak arra a "Chan Zuckerberg Kezdeményezés" nevű szervezetükön keresztül, hogy támogassák a járványok elleni kutatásokat. Céljuk, hogy Max nevű gyermekük életideje alatt

minden komolyabb betegség eltűnhessen a föld színéről, köztük a malária és a rák is.

A házaspár egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezt az összeget az orvostudományra fordítják, és remélik, hogy ezzel egy olyan jövőhöz tudnak hozzájárulni, amelyben a gyermekek hosszú és egészséges életet élhetnek. A kezdeményezést "Chan Zuckerberg Science" néven emlegetik.

Zuckerberg azt is elmondta, hogy már építik a világ legjobb mérnökeiből álló csapatot, akik segítik majd a tudósok és szakemberek kutatásait. Befektetnek 600 millió dollárt is a San Franciscó-i Biohub kutatási központ építésébe.

A szerdai eseményen azt is bejelentették, hogy egy afrikai Andela and Byju startupba, valamint egy indiai oktatási startupba is befektetnek, amely mobilalkalmazások segítségével tanít gyerekeket reál tantárgyakra.

A 31 éves Zuckerberg lánya, Max decemberben született Forrás: Origo

A hárommilliárd dollár Zuckerberg facebookos részvényeiből származik majd, amelyek jelenleg több mint 45 milliárdot (13 ezer milliárd forintot) érnek összesen. Zuckerberg és felesége tavaly decemberben jelentették be, hogy az általuk létrehozott jótékonysági szervezet javára lemondanak a Facebook-részvényeik 99 százalékáról.

A Chan Zuckerberg Kezdeményezés elnevezésű szervezet egyebek között az egészségügy, a személyre szabott oktatás, az internet-hozzáférés és a közösségépítés problémáival, az emberben rejlő képességek és az egyenlőség ügyének előmozdításával foglalkozik.