Az Apple felvásárlásról tárgyalhat a McLarennel

mclaren apple
A McLaren cáfolt
Vágólapra másolva!
Több belsős forrás is azt állítja, hogy az Apple érdeklődik a brit McLaren autógyártó iránt, felvásárlásról, befektetésről is tárgyalhat az anyacéggel. A McLaren cáfolta a hírt, állítása szerint nincs szó semmilyen befektetésről. Az akvizícióra nem utalt a cáfolatban.
Vágólapra másolva!

A Financial Times és a New York Times értesülései szerint az Apple már hónapok óta tárgyal a McLaren vállalat megvételéről, illetve stratégiai részesedés vásárlásáról. Hogy pontosan melyikről lehet szó, a lapoknak nyilatkozó három belsős forrás nem tudta megerősíteni, csupán azt, hogy már hónapok óta folynak a megbeszélések a McLaren anyacégével, a McLaren Technology Grouppal.

Az Apple még nem reagált a hírre, de a McLaren gyorsan cáfolt. „Megerősítjük, hogy a McLaren nem tárgyal az Apple-lel egy lehetséges befektetésről"- állt a cég szűkszavú közleményében. Ezzel persze csak a befektetés tényét utasították el, de egy esetleges felvásárlásról nem ejtettek szót.

A Jalopnik számára a McLaren forrása azt mondta, hogy semmi alapja nincs híresztelésnek. „Semmi nem igaz belőle, nincs egyeztetés, felvásárlás sem lesz"- állította a névtelen forrás. A Financial Times a cáfolat ellenére is hisz értesüléseik valóságosságáról.

A Financial Times becslése szerint a McLaren egy-másfél milliárd fontot érne meg az Apple-nek. Ez feleannyi, mint amennyit a Beats Electronics fejhallgató gyártó és streaming szolgáltatásért adott a cég.

Ugyan a McLaren híres névnek számít az autók világában, a tavalyi évben 617 millió bevételük volt, amiből 20,8 milló nyereséget könyvelhettek el. Az Apple-nek jelenleg 230 milliárd dollárt készpénze van.

A titokzatos Apple Car

Több jel is arra utal, hogy az Apple sem szeretne kimaradni elektromos autók gyártásából, és már dolgozik az Apple Car néven pletykált saját önjáró kocsiján. Ahogy a Tesla-vezér Elon Musk is mondta év elején: nyílt titok az iparon belül, hogy az Apple önvezető autón dolgozik.

A McLaren cáfolt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Erről árulkodik egy nemrégi befektetés is: az Apple rengeteg pénzt, egymilliárd dollárt fektetett be a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztóba, az Uber kínai konkurensébe. Ugyan míg az Apple keményen dolgozik önjáró szoftveren, az autógyártás még érintetlen terület számára, de a McLaren felvásárlásával egyben remek szakemberekhez is hozzájutnának.

A New York Times még azt is tudni véli, hogy az Apple megvásárolná az önmagát egyensúlyozó elektromos motorkerékpárokat gyártó San Francisco-i Lit Motors vállalatot is.