A hetedik, de nem nagy csoda az új iPhone

apple iphone 7 ios teszt bemutató plus 3d touch force touch taptic
Vízálló, nem kottyan meg neki ez a pár csepp. Az ergonómia nem az igazi
Vágólapra másolva!
Megérkezett az iPhone 7 Plus, ami ugyanazt a formatervet követi, mint az előző két generáció. Vízálló lett, hátul már dupla kamerás rendszer fényképez, a hardver és a szoftver pedig tökéletes szimbiózisban él egymással. De vajon a nagyon magas árcímke tudatában mire elég ez manapság?
Vágólapra másolva!

Az Apple már hosszú évek óta az első őszi hónapot pécézi ki, hogy legújabb iPhone készülékeit a nagyközönségnek bemutassa.

Idén stílusosan szeptember 7-ét választották, hogy az iPhone 7-ről és az iPhone 7 Plusról lehulljon a lepel, a mobilok mellett még volt idő a Watch okosóra második generációjáról is beszélni.

Az elvárás annak ellenére nagy volt, hogy a Samsung egy banánhéjon csúszott el nagyon, és a

Galaxy Note 7 felrobbanó típusait vissza kellett hívni.

Ugyan az Apple-nél nem történt még ilyen, mégis idén először kellett szembenézniük azzal, hogy a korábbi negyedévekhez képest kevesebb iPhone fogyott, és bár a részvények értéke még mindig megfelelő, messze nem áll olyan magaslatokban, mint egy-két éve.

Vajon mennyire lesz sikeres az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus? Forrás: Apple

Nagyon sötét lett, de aligha forradalmi

Az előzetes hírek miatt sejteni lehetett, hogy az Apple nem az idei generációnál fog valami rendkívül egyedi formatervvel előrukkolni, mivel

áttértek a hároméves dizájnfrissítési ciklusra.

Az iPhone 7 Plus ennek a filozófiának megfelelően készült, majdnem ugyanúgy néz ki, mint az elmúlt két év modelljei, csak hátulról oldalra kerültek az antennacsíkok, és lett két új szín, méghozzá a fekete és a kozmoszfekete.

Szuper.

Mondjuk valóban komoly mobil benyomását kelti, de az ergonómia még a 7,3 milliméteres vékonyság ellenére sem ér fel a konkurensek termékeivel (az előbb említett Note7 például keskenyebb, alacsonyabb, mégis nagyobb a kijelzője).

Szelfizni viszont már

biztos menőbb lesz az iPhone 7 Plusszal

(meg a kis testvérével is), hiszen a korábbi 5 megapixeles szenzort már egy 7 megapixeles kamera váltja, amihez a retinavillanó ugyanúgy jár. Ez azt jelenti, hogy a megjelenítő a fénykép készítésének pillanatában nagyon fényesen, háromféle színtónusban villan fel.

A kijelző bírja a nyomást, de most már az ujjlenyomat-olvasó is

Az előlapi fotóegység alatt lelhető fel az az 1080 x 1920 pixel felbontású IPS kijelző (401 ppi-s képpontsűrűség), ami már 20 százalékkal világosabb a tavalyi panelnél, és tény, rendkívül látható, legalábbis az őszi napsütés nem tudott kifogni rajta. Sajnos az AMOLED-re még várni kell, a hírek szerint egy évet, addig annak lehet örülni, hogy a képernyő nem csillog, és rendkívül jól érzékel.

Vízálló, nem kottyan meg neki ez a pár csepp Forrás: Origo

Nemcsak az érintéseket, hanem a nyomás erősségét is, a 3D Touch szerves, sőt, nagyon szerves részét képezi a rendszernek, még több funkció érhető el, de majd erről később. Ennél érdekesebb, hogy lényegesen

megváltozott a home gomb, na nem azért, mert eltűnt az ujjlenyomat-olvasó, hanem mert már nem nyomható be, csak meg.

Ezzel egyébként az egyik legtöbbször elromló mechanikus alkatrésznek intett búcsút az Apple. Tartozik hozzá egy haptikus motor (taptic engine), ami kezeli a rezgéseket is, eleinte nagyon fura, de megszokható, mindenképpen előremutató fejlesztés, bár még mindig talán a kelleténél több helyet vesz el, illetve nem rendelhető annyi pluszfunkció hozzá, mint például a Huawei eszközök esetén.

Ugrás a vízbe

Talán nem merész dolog kijelenteni, hogy a külső megtartása miatt keletkezett hiányérzetet az IP67-es védettség tudja a legjobban feledtetni.

A készülék már por- és vízálló,

a hivatalos szabvány szerint előbbinek teljesen, utóbbit pedig 1 méter mélységig és fél órán keresztül tudja kizárni magából. Frankó dolog ez, esőben egy normális esetben nem kell félteni a drága telefont, de akár a vízzel teli vödörbe csobbanás sem okozhat olyan kellemetlen következményeket, mint eddig. Mondjuk megnéznénk, hogy ki mer búvárkodni egy több mint negyedmilliós mobillal.

Nagyon tükröződik, szép, de haszontalan Forrás: Origo

Pörög, mint a búgócsiga

Az iPhone 7-ek belsejében már az

Apple A10 Fusion rendszerchip dolgozik, méghozzá négymagos processzorral.

Eddig ilyenre nem volt példa, ám azért fontos kiemelni, hogy két mag az, ami a hardverigényesebb feladatok során bekapcsol, a másik kettő pedig a készenléti módot szabályozza, hogy ne fogyasszon sokat a mobil. Szót érdemel még az M10-es segédprocesszor is, ami a mozgások követését segíti.

Két nagyszerű hír is érhette a leendő vásárlókat. Az egyik, hogy végre

már 32 gigabájtos tárolóegység a minimum,

aki ezen sem fér el, az a 128-as és 256-os verziót is választhatja. A másik, hogy már 3 gigabájtnyi memóriát (RAM) szereltek bele, ami másfélszer annyi, mint amennyi eddig bármelyik iPhone-ban maximum volt (a kis tesó továbbra is 2 gigabájttal ékeskedik). Márpedig az iOS-nél ez elképesztően megérződik, nemcsak az alkalmazások közötti váltás sebességénél, hanem a visszatérésnél, mivel a rendszer hibernál, tíz appot simán ott tudunk majd folytatni, ahol abbahagytuk.

A kozmoszfekete inkább nőies, de az biztos, hogy nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat Forrás: Origo

Az iOS 10-re egyébként is jellemző, hogy rendkívül gyors a telefonon, a full HD felbontás nem kottyan meg a processzornak,

minden villámgyorsan megnyílik,

az optimalizálás olyan jól sikerült, amire egyébként minden egyes készüléknél számítanánk, de elsőre még az Apple-nek sem mindig sikerült (az iPhone 6 Plus például laggolt). A nagy terhelés alatti cicergés szerencsére nálunk nem jött elő, szóval nem kell rettegni attól, hogy kígyót-békát kiáltunk a telefonra.

Az iOS könnyedén kezelhető, világos, átlátható, csak ezt a főképernyőt kellene már elfelejteni, káprázik az ember szeme, ha sokat nézi. Az Apple a widget iránt fanyalgókat azzal nyugtatta meg, hogy az értesítési függönyben találhatók ilyenek, sőt, már a zárolt képernyőn is. Előrelépés, hogy még többet tud a Siri, de ez csak annak jó, aki beszéli az angol nyelvet, ugyanis

magyarul az Apple személyi asszisztense még mindig nem ért.

Beépül harmadik féltől származó appokba, kereshetünk vele akár YouTube-on is.

Az értesítések is fejlődtek, már közvetlenül a felbukkanó ablakból válaszolhatunk az üzenetekre, ha pedig sok, számunkra felesleges notifikációt jelez ki a telefon, egy gombnyomással törölhetjük őket. A legnagyobb ráncfelvarrást az Üzenetek alkalmazás kapta, ami a

Digital Touchnak hála már képes kezelni a rajzokat, újfajta matricákat, gifeket, és még alkalmazásbolt is tartozik hozzá.

Látványos, fiatalos megoldás.

A zárolt képernyőn megjelenő alkalmazásfelületek és az Üzenetek Forrás: Origo

Az Apple Musicot továbbra is nyomatja a cég, ez is egy fokkal jobban néz már ki. Az okosotthonok vezérlésére a Home applikációval készült fel a vállalat, ezzel kvázi a legtöbb otthoni eszközt lehet(ne) vezérelni, nem azt mondom, hogy ez még túl korai, de az átlag felhasználó szíve szerint letörölné, csak nem lehet.

Jó néhány gyári alkalmazást viszont már igen, ha például valaki más időjárás- vagy e-mail-szolgáltatást részesít előnyben, akkor könnyen megoldható a gyári eltávolítása. Korrekt ez az iOS 10, az pedig tényleg az Apple fejlesztőinek keze munkáját dicséri, hogy még a négyéves iPhone 5-ön is kimondottan folyamatosan fut.

Már a zoomolás sem akadály

Nagy az öröm, mert már a kisebbik modell is rendelkezik optikai képstabilizátorral (OIS), ami eddig a Plus privilégiuma volt. De akkor idén mivel lett egyedibb a méretesebb készülék? Azzal, hogy

immár két, 12 megapixeles kamera került a hátlapjára,

ezzel pedig csatlakozott a LG G5-öt és a Huawei P9-et is magában foglaló elit társasághoz. Az egyik szenzor f/1,8, a másik pedig f/2,8-as rekeszértékű, az OIS adott, a vaku pedig már négy darab apró, különböző tónusú LED-del rendelkezik. A másodrendű egység a telefotózás szerelmeseit hozza lázba, segítségével kétszeres optikai, és akár tízszeres digitális zoom lehetséges, előbbi tényleg látványos, de inkább nappal, éjszaka már gyengébb.

A kamera villámgyorsan fókuszál, van HDR-mód, videókat pedig akár 4K-felbontásban is rögzíthetünk. A legmókásabbak viszont kétségtelenül a lassított és a time-lapse (képekből készít filmet a szoftver) felvételek, előbbivel viszont nem árt vigyázni, mert igazi tárhelyfaló.

Fontos kiemelni, hogy maga a szenzor nem változott a 6s-hez képest, ugyanúgy 12 megapixeles, csak a kisebb apertúra miatt éjszaka világosabb fotók lőhetők. A másik egység szintén ugyanekkora felbontású, ám sötét fényviszonyok között már nem annyira meggyőző, vagyis hiába tud segítségével zoomolni a telefon (méghozzá egy ikonérintéssel), ezt nem mindig lehet kihasználni.

Az iPhone 7 Plusszal készült fotók (a képre kattintva galéria nyílik) Forrás: Origo

Az elkészült fotók nagyon jók,

mobilos körökben egyértelmű, hogy az élmezőnyben van az új iPhone,

bár azért a szoftver képes felesleges utómunkálatokra (túlélesítés), ami nem mindig szimpatikus. Az igazi előrelépés az éjjeli képeknél figyelhető meg, jóval élesebbek és világosabbak, mint korábban.

Nagyon hiányzik sajnos a kézi mód, pedig ezzel lehetne kihasználni igazán a kamerában rejlő lehetőségeket, csak hát az Apple még mindig fittyet hány eme igényekre, önmagában jobban bízik. Marad még a Live Photos, ami a képkészítés pillanatához képest az előtte és az utána lévő pár másodpercet is rögzíti, így kvázi egy mozgófotót kapunk.

A zene kell, de van is, meg nincs is

Derült égből villámcsapásként közölte az örömhírt az Apple, hogy

immár sztereó hangzást biztosít a készülék,

köszönhetően az alul lévő és a felülre helyezett hangszórópárosnak. Mondjuk fura, mert az egyik előre, a másik lefelé sugározza a hangot, ám még mindig klasszisokkal jobb így, mint a monó megoldások, jól is szól, hangosan is, a tisztaságába sem lehet nagyon belekötni. Tényleg nagyon szuper.

A hangszóró tehát mosolyra derít, ám van egy olyan "újítás" is, amiért nagyon sokan haragudni fognak, lehetnek negatív következményei is.

Hopp, alul már nincs 3,5 milliméteres jack kimenet Forrás: Origo

A 3,5 milliméteres jack csatlakozó nincs többé, kifújt, vége,

mert az Apple szerint egyszerűen van jobb technológia, és csak a helyet foglalta. Köszi, mondhatja a felhasználó, akinek megannyi tartozéka hever a fiókban. Persze nem az Apple az első, és nem az utolsó, aki ezt meglépte, a Motorola, vagyis manapság már Lenovo szintén adott már ki ilyen telefont.

A cég három lehetőséget biztosít: vagy a dobozban lévő, immár Lightning végű fülest használjuk, vagy az átalakítóval tesszük kompatibilissé a telefont, esetleg Bluetooth fülest csatlakoztatunk, erre az Apple az AirPodsot ajánlja, már csak laza 60 ezer forintot kell összegyűjteni hozzá.

A dolog rendkívül kényelmetlen, nem is tetszik, ráadásul aki szeret zenére elaludni, de már töltőért epekedik a mobilja, az hoppon marad, mert vagy egyiket, vagy másikat választja.

Az eddigi legnagyobb iphone-os telep

Hiába rendelkezik ugyanolyan dimenziókkal a phablet, mint elődje, mégis sikerült 150 milliamperórával nagyobb akkumulátort beletennie az Apple-nek, így

a telep már 2900 milliamperórásra hízott.

Megmaradtak a némító és a hangerőszabályzó gombok Forrás: Origo

Ez pedig

az eddigi legjobb üzemidőt biztosítja,

már ami az Apple mobilokat illeti, bár őszintén szólva a legtöbb androidos zászlóshajóban is hasonló méretű energiaforrás leledzik. Egy napot nevetve túlél normál használat mellett, ami zenehallgatást, mobilnetezést, hívásokat jelent, a fotózás már jobban, a játék pedig jelentősen képes csökkenteni az üzemidőn.

Azt lehet mondani, hogy aki nem nyomkodja még az utcán bóklászva is a telefont, annál akár két napig is elmehet egy töltéssel, aki viszont fanatikusan belebújik kedvencébe, annak este nem árt majd madzagra kötni az iPhone-t. Vezetékmentes töltés továbbra sincs, azért ez sem lett volna lehetetlen megoldani.

Mindent tud már, csak győzzük megfizetni

Az iPhone 7 Plus szinte már mindent tud, ami szem-szájnak ingere, képes felcsatlakozni a leggyorsabb LTE/4G hálózatokra (mondjuk dual SIM-es variáns továbbra sincs), van benne GPS, Bluetooth, WiFi és még NFC is, bár ezzel sok mindenre nem megyünk, mert csak az egyedi fizetési rendszernél, az Apple Pay-nél van szerepe.

Adott már a vízállóság, a sztereó hangszóró, ráadásul ott a pluszfunkciókat és kiváló képeket garantáló kamera, a szélvészgyors iOS operációs rendszer, ami szintén sokat fejlődött az utóbbi években, és van, amiben felnőtt az Androidhoz, van, amiben már le is hagyta, persze nem egy olyan szolgáltatás hiányzik belőle, amire akár a mindennapokban is szükség lenne.

Tény, egy ilyen készülékkel a kezünkben tényleg okosabbnak érezzük a világot,

a multimédiás tartalomfogyasztás ekkora képernyőn igazi élmény, játszhatunk, netezhetünk, amit csak szeretnénk. Viszont mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek, egyszerűen a formaterv már nincs rendben, ormótlanul nagy a Plus, pedig ennél jobban is meg lehetne oldani, és jövőre valószínűleg meg is történik. Nehéz már olyat mondani, amit mindenképpen tudnia kellene még a telefonnak, mert továbbra is mobilról, nem egy számítógépről beszélünk, bár a kettő már egyre kevésbé áll távol egymástól.

Az tuti, hogy a

299 ezer forintos kezdőár, amiért csak a 32 gigabájtos modellt kapjuk meg,

nagyon durva, és akkor még a 256 gigabájtos verzió 377 ezres független árát nem is említettük. Ennyiért már laptopot, tévét, sőt, autót is lehet kapni, és a magyar átlagfizetésnek is a többszöröse. Persze szolgáltatóknál előfizetésre megvásárolva már nem kerül ennyibe, de 2016-ban már feleennyiért is lehet olyan telefont (akár tavalyi csúcskészüléket) kapni, amihez képest biztosan nem ér kétszer annyit az iPhone.

A végszó viszont most az, hogy

az iPhone 7 Plus remek telefon lett, szinte már tökéletes tudással,

ám igazán nagyot jövőre üthet az Apple (talán akkor már a virtuálisvalóság-szemüveg is jönni fog), tehát aki kibír egy évet, annak érdemes még várni.

---

A készüléket a teszteléshez az iCentre Apple-kereskedés biztosította, ezúton köszönjük!