Döbbenetesen kicsi az észak-koreai világháló

internetes biztonság, kiberszekuriti, illusztráció
Padlock shape made from hex code, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Egy konfigurációs hiba miatt kutatók lekérhették az észak-koreai weboldalak listáját, és meg is tudták nyitni azokat. Mindössze 28 weblapot jegyeztek be .KP domainnév alá, ennyit tudnak elérni az országban a netezők.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea a világ egyik legelszigeteltebb országa internetezés szempontjából. Csak keveseknek van számítógépük és internethozzáférésük, és akinek van, az is jellemzően csak a belföldi intranethálózatot éri el, a kormány minden oldalt ellenőriz. Nemcsak a koreaiak nem férnek hozzá a külföldi weboldalakhoz, de a koreai oldalakat sem érik el azok, akik nem az országban laknak.

Az internetpenetráció mindössze 0,1 százalék

az országban, azaz 25 millió lakosból 14 ezren neteznek.

Eddig csak becsülni lehetett az észak-koreaiak számára elérhető weblapok számát, ám egy konfigurációs hibának köszönhetően pár óráig az egész világ betekintést nyerhetett az elszigetelt észak-koreai világhálóba.

Redditen bukkant fel egy poszt az észak-koreai weboldalak listájával, ennek forrása egy GitHub-link volt. A kódmegosztóra töltötte fel egy szakember Észak-Korea saját, .kp végződésű domaincímén regisztrált állami weboldalainak listáját, ymelyekhez bárki hozzáférhetett.

Az egyik észak-koreai oldal Forrás: Imgur

A bakin kívül a megdöbbentőbb tény, hogy a lista

mindössze 28 címet tartalmaz.

Köztük több utazással, főzéssel kapcsolatos, és Észak-Korea saját közösségi oldala is szerepelt rajta. Azóta az oldalakhoz már nem lehet hozzáférni, de az azokról készült képernyőmentések árulkodó nyomokként ott vannak a Redditen.

Mindegyik oldal nagyon hasonló stílusú és felépítésű. Az észak-koreai kormány nyugati mintára készíti el saját oldalait, nemrég készítettek saját operációs rendszert, és egy Netflixre hasonlító videostreamelő szolgálatást is indítottak, amelyen főleg állami propagandafilmeket játszanak, és mindössze öt csatorna érhető el.

Mindegyik oldal kísértetiesen egyforma Forrás: Imgur
Észak-Korea egyik filmes weboldala Forrás: Imgur

Viszonyításként: a világon több mint 140 millió címet regisztráltak be a .com és .net domainek alá a neten. Több millió oldal tartozik az országok saját domainjeihez is (nálunk ezek .hu végződésű címek). Ehhez képest a mindössze 28 észak-koreai cím bizonyítja, hogy az észak-koreai világháló még kisebb, mint azt sejteni lehetett.