Így teljesít a PS4 Pro egy csúcs-PC-hez képest

Rise of the Tomb Raider
Vágólapra másolva!
Ugyan a PlayStation 4 Pro megjelenéséig még közel két hónap van hátra, a Digital Foundry csapata vette a fáradtságot, hogy összehasonlítsa a Rise of the Tomb Raider PS4 Prón és egy csúcskategóriás asztali számítógépen futó verzióját. A játék szépen teljesít a Sony konzolján is, de ha belemegyünk a részletekbe, akkor jól látszik, hogy a grafika tekintetében a PC még mindig egy fejhosszal előrébb jár.
Vágólapra másolva!

A videojátékok technikai elemzésével foglalkozó Digital Foundry fogta a PlayStation 4 Pro megerősített hardverének erejét bemutató 4K-s Rise of the Tomb Raider videókat, és összehasonlította azokat a játék PC-n futtatott verziójával.

Az ugyan kétségtelen, hogy a fiatal Lara Croft második nagy kalandja kifejezetten szép és részletes képet produkál a Sony felturbózott konzolján, de az is jól látszik, hogy a képminőség és képfrissítés tekintetében a 135.990 forintos gép még mindig nem veszi fel a versenyt egy játékra épített csúcskategóriás PC-vel.

Az alig öt perces videó akár 4K-ban is megtekinthető, de az összehasonlítás már a Full HD verzióban is szemléletes képet ad a PS4 Pro és a PC közti különbségről. Első blikkre nem nagyon látszik a különbség, de a kommentátornak és a kiemeléseknek köszönhetően azért gyorsan kiderül, hogy az ördög ezúttal is a részletekben lakozik.

Szakavatott szemek számára azonnal feltűnik, hogy az árnyékok és fények megjelenítése a Prón nem éri el azt a minőséget, amit PC-n lehet kihozni a játékból, ami az összkép tekintetében valamivel „recésebb" grafikát eredményez a konzolon.

A PlayStation 4 Pro ugyan már képes a 4K megjelenítésére, de a grafika részletességét és a képfrissítést illetően továbbra sem ér egy erős PC nyomába Forrás: Sony

A videóban továbbá az is jól látszik, hogy az asztali számítógépen futó verzió valamivel élesebb textúrákat képes megjeleníteni, mint a Pro, illetve a tűz- és dinamikus fényeffektek is jobban muzsikálnak egy játékos PC-n.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az erős asztali gépekkel ellentétben a PS4 Pro nem képes a natív 3840x2160 UHD kép megjelenítésére, a 4K-t csak a Sony felskálázós technológiáinak köszönhetően tudják elérni a fejlesztők, és konzolon a 60 fps-es képfrissítés sem lehetséges,

a Prót vásárló játékosoknak továbbra is 30 képkocka per másodperccel kell beérniük.

A PC tehát még mindig verhetetlen, ha a grafika minőségéről van szó, viszont az mindenképpen a PS4 Pro mellett szól, hogy 135.000 forintból nem lehet olyan játékos gépet építeni, ami képes lenne a videojátékok meghajtására 4K felbontásban.

A Rise of the Tomb Raider nagyon jól fest és fut a PS4 Prón, de aki tényleg az abszolút maximumra vágyik, az kénytelen lesz PC-re költeni és azon játszani Forrás: Square Enix

A videóban látható minőség eléréséhez ráadásul a konzol áránál jóval drágább hardverösszeállítás szükséges, így a technikai részletekre és az apró, de az összkép szempontjából azért mégsem elhanyagolható különbségekre kevésbé fogékony játékosok számára még mindig egy konzol lehet a logikusabb választás, ha rendelkeznek egy 4K-s képminőség megjelenítésére alkalmas kijelzővel.