A Google akkor is követ, ha töröljük a Térképet

google robot, robotok, google, android
Hatalmas Android robot a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
A legfrissebb Android sokaknál bizony jobban meríti az akkumulátort, mint elődje. Ezért a felhasználók elkezdték megnézni, mi okozhtja a problémát. A vizsgálatok alapján a Google Play áruház folyamatosan figyeli, hogy merre járunk, s ezt az appok tudtára is adja.
Vágólapra másolva!

Úgy fest, hogy a Google nagyon kíváncsi arra, mikor merre járunk. Egy frissítést követően a Play áruház és az ahhoz tartózó szolgáltatások folyamatosan próbálják megtudni a tartózkodási helyünket, s ehhez

folyamatosan aktiválják a GPS-t.

Ezt pedig nem is lehet könnyedén kikapcsolni: ha a beállításoknál (beállítások/alkalmazások/Google Play Áruház/engedélyek menüpontban) megvonjuk a Google Play hozzáférését a tartózkodási helyhez, azzal csak a a Google szolgáltatások nem kapják meg a helyzetünket.

Ha azt akarjuk, hogy a Play áruház egyáltalán ne merítse ilyetén módon a mobilt, akkor

minden egyes appnál ki kell kapcsolni a lokációs adatokhoz való hozzáférést.

Mindent vagy semmit, úgy tűnik ez a Google hozzáállása, vagy a kényelmet választjuk, vagy a hosszabb üzemidőt.

Drága Google, nem erről volt szó Forrás: AFP/Christof Kerkmann

A Google már eleve hozzáadja az engedélyt minden programhoz, és természetesen

ezzel információkat nyer hollétünkről.

Ugyanez a helyzet a térképes appoknál is, így a Google Térképnél, bár itt legalább értelmet nyer a helymeghatározás, hiszen azt az alkalmazást direkt erre használjuk. Ha viszont kikapcsoljuk a lokalizálást, a program máris figyelmeztet, hogy így nem fog minden rendeltetésszerűen működni.

Dühösek a felhasználók

Mondani sem kell, hogy sok felhasználót meglehetősen feldühít az állandó információgyűjtés. Egy biztonsági szakértő amint belépett egy McDonald's gyorsétterembe, androidos telefonja azonnal felkínálta, hogy töltse le az étlapot. Meglepetésére

nem a Térkép volt felelős ezért, hanem a Play Áruház.

A Google-nek persze nem titkolt célja ezzel, hogy különféle alkalmazásokat, hirdetéseket toljon a felhasználók orra alá: egy gyógyszertárba betérve például azonnal láthatóak az akciós pirulák.

Persze az engedélyek pont ezért lettek kitalálva, ám sokaknál automatikusan visszakapcsol a helymeghatározás.

A szakértő szerint szerint a Google ezzel arra bátorítja a fejlesztőket, hogy a Play Áruház alkalmazásprogramozási felületét (API) használják a natív androidos megoldás helyett, így a rendszer működése különböző programok működésétől függ, azokon alapszik.