Gyerekjáték a programozás az Apple új appjával

ipad mobil gyerek
child sitting in bed watching movies on the iPad
Vágólapra másolva!
Az iOS10, a tvOS 10 és a watchOS 3 operációs rendszerek mellett Swift Playgrounds alkalmazást is elérhetővé tette az Apple. Az appal játékosan tanulhatnak kódolni a gyerekek és kezdők egyaránt, egy interaktív játék formájában.
Vágólapra másolva!

Az Apple még 2014-ben mutatta be a Swift programozási nyelvet, ami egyfajta kapuként szolgálhat a komolyabb Xcode programozás elkezdéséhez. A fiatalabb generációra és a teljesen kezdőkre is gondolnak, számukra a Swift Playgrounds nevű appal szeretnék könnyebbé tenni a tanulást, ami kedd óta letölthető ingyen iPad Air és iPad Pro készülékekre. Használatához szükség van az iOS 10-re, ami szintén elérhető már.

A programot idei fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n leplezte le a cég, az iPhone 7 bejelentésével együtt pedig az Everyone Can Code kezdeményezést is ismertették, egy olyan oktatói programot, amivel az iskolákba is elvihetik a Swiftet.

A játékos tanulás a cél Forrás: Apple

A Playgrounds ennek a programnak a fontos része. Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztési igazgatója szerint a Swift Playgrounds előnye, hogy ugyan könnyen érthető a kezdők számára,

de egyben valódi kódokat is lehet vele készíteni.

Az edukációs app a kódolást interaktív felülettel és játékos vonásokkal teszi szórakoztatóbbá. Egy figurát kell vezérelni egy pályán, miközben újabb és újabb kódokat, összefüggéseket sajátíthat el a felhasználó.

A programban valós időben látunk egy környezetet, ami rögtön reagál arra, hogy éppen milyen kódot írunk be. A kezdő leckékben (Fundamentals, Beyond the Basics) az animált környezet segít abban, hogy megfigyelhessük a kódok hatására változó elemeket.

Az Apple külön-külön tesz majd letölthetővé leckéket és kihívásokat a későbbiekben is. Mindegyik leckében egy kihívást kell teljesíteni, ami a Swift kódolás egy fontos részére tanít meg. A program sablonokat is tartalmaz, amelyekkel kísérletezgetve a felhasználó rájöhet a programozás logikájára, és annak mására készíthet egy saját alkalmazást is.