Cenzúrázott háborús fotó: meghajolt a Facebook

Vágólapra másolva!
A heves norvég bíráltok után a Facebook pénteken közölte, hogy engedélyezi a vietnami háború egyik amerikai napalmtámadása után készült világhírű fotó posztolását egy meztelen 9 éves lányról.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal korábban eltávolította Tom Egeland norvég író bejegyzését, amely "a háborút megváltoztató" hét fotóról szólt. A képek között volt Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképe, amelyen

a 9 éves Phan Thi Kim Phúc látható, ahogy meztelenül rohan a kamera felé.

A fotó egy amerikai napalmtámadás után készült, amelyben a kislány súlyosan megégett. Meztelen volt, mert letépte magáról lángra lobbant ruháit. A Facebook nem helyénvaló tartalomnak ítélte meg a képet, Egeland bejegyzését eltávolította, az írót pedig letiltotta.

Norvégiában heves tiltakozási hullám indult el, pénteken az észak-európai állam legnagyobb lapja, az Aftenposten azzal vádolta Mark Zuckerberg Facebook-alapítót, hogy visszaél hatalmával, hiszen a Facebook a hírek és információk közlésének alappillérévé vált világszerte. Az Aftenposten saját Facebook-oldalára is kitette a képet, amikor az esetről tudósított.

A közösségi oldal azonban felszólította a lapot, hogy "törölje vagy takarja ki" a fényképet. A Facebook üzenete szerint a teljesen meztelen nemi szerveket, fenekeket vagy női mellet ábrázoló képeket eltávolítják a közösségi oldalról. Mielőtt az Aftenposten érdemben válaszolni tudott volna a felszólításra,

a képet és az esetről szóló cikket törölte a Facebook.

Megszólalt Erna Solberg norvég kormányfő is. Facebook-bejegyzésében dicsérte, hogy a közösségi oldal és más médiumok nem engedik megjelenni a nem helyénvaló tartalmú, erőszakot ábrázoló képeket. A vietnami fotó eltávolításával azonban túl messzire ment a Facebook, mert ezzel már a szólásszabadságot korlátozza - fogalmazott.

Pénteken a Facebook meghajolt, és közölte, engedélyezi a fotó megosztását, mivel az "történelmi fontosságú, ikonikus kép".