Super Marióval és Pokémon Góval vesz meg minket az Apple

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks on the new Apple iPhone 7 during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hogy mit tud az új iPhone 7? Ezt már a bemutató közben megtudtuk egy Apple-bakinak köszönhetően: vízálló, dual kamerás, tényleg eltávolították a jack dugót, jobb az üzemideje, és szeptemberben a boltokba kerül.
Vágólapra másolva!

A rovat egy emberként kiáltott fel már az Apple bemutató elején: Super Mario mobiljáték jelenik meg iOS-re, azaz minden iPhone-tulajdonos hozzájuthat a Nintendo legendás játékához.

A Super Mario Runban a kék gatyás főhős automatikusan szalad majd jobbra, nekünk csak akkor kell a képernyőre nyomni, ha ugrani akarunk vagy az ellenséget hatástalanítani. A 3D Touch előnyeit kihasználva

minél erősebben nyomunk a kijelzőre, Mario annál magasabbra vagy messzebbre ugrik.

Mijamoto Sigeru, a Nintendo videojáték tervezője, a Super Mario atyja Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

A Nintendo első, új mobilos játékában lesz többjátékos mód is, itt a felhasználók egymással harcolhatnak majd. A mobilappért egyszer kell majd fizetni, vagyis nem lesz ingyenes, és az idei karácsonyi időszakban válik elérhetővé.

Pokémon Go az órán

És ha azt gondolná az ember, hogy egy ilyen népszerű játék elég egy Apple-bejelentésre, akkor jött a hihetetlen populáris Pokémon Go, amit a Niantic adatai szerint már több mint 500 milliószor töltöttek le a felhasználók, s több mint 4,6 milliárd kilométert gyalogoltak az appal.

(Bár amikor azzal kezdték, hogy App Store áruházban a játékok a legnépszerűbb appok, sejthettük volna, hogy azzal is adják el a show-t.)

Pikacsu az Apple Watchon Forrás: Origo

A mobilos játék elérhetővé válik az Apple Watchra is.

Így a telefont sem kell elővennünk és merítenünk, hogy megállás nélkül tudjunk zsebszörnyekre vadászni. Csak a csuklónkra nézünk séta közben, és látjuk a térképet, kapjuk az értesítéseket.

Nagy kérdés, hogy ha az iPhone-okat így merítette a Pokémon Go, mi lesz majd az órával, meddig bírja majd? Ahhoz egy külső akkumulátort sem vihet magával az ember, hogy egy kis pluszlöketet adjon, ha még negyed órát sétálnánk.

Szavazzon!

Önöket megvették a játékokkal?

Még be sem jelentették, vagy...?

Miközben a játékokra figyelt a közönség, az Apple oldalán pár percre elérhetővé vált az iPhone 7 teljes leírása, ami általában csak a bejelentés után szokott élesedni. A nemrégiben feltámasztott Twitter-oldalon is megjelent a poszt. Ebből már az élesszeműek kivadászták a főbb információkat:

új dual kamera, vízálló, sztereó hangszóró, hosszabb üzemidő - ez az iPhone 7.

Mától lehet előrendelni, illetve szeptember 16-án kerül a boltokba az első körös országokban.

A felhasználók rögtön elkezdték kifigurázni a céget a hibáért, csak annyit írtak: ezért valakit tuti kirúgnak ma Cupertinóban.

Mátol előrendelhető az iPhone 7 az első körös országokban Forrás: Apple

Eddig már több mint egymilliárd iPhone talált gazdára, ez az összes modellt jelenti globálisan - mondta el Tim Cook Apple-vezér.

Vízálló, szuperkamerás

Az új iPhone 7 és 7 Plus külsőleg szinte alig változott elődjéhez képest, bár legalább eltűntek hátulról a két év óta folyamatosan kritizált csíkok. Sokkal letisztultabb, és szebb lett így a dizájn. Immár fényes, mély fekete (jetblack) és matt, fekete, szürke és arany színben is kapható.

A marginális előrelépés mögött viszont egy jóval fontosabb fejlesztés is rejtőzött: mindkét modell IP67-es védettséget élvez, vagyis

vízálló lett, ami semmiképpen nem forradalmi, de jó döntés volt az Apple-től.

Vízálló lett az új iPhone, követik a Samsungot a sorban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

A home gomb megmaradt, de már nem fizikai gomb, hanem nyomásérzékeny (3D touch), külön motor (Taptic Engine) tartozik hozzá.

Maradt is a home gomb, meg nem is Forrás: Origo

Szerencsére mindkét modellt 12 megapixeles, f/1,8 rekeszértékű szenzorral szerelték fel, és végre már a kisebbik iPhone is megkapta az optikai képstabilizátort, ami eddig érthetetlen módon mindig kimaradt belőle.

Van négy LED-ből álló vaku, ami a fényviszonyoknak megfelelően villantja fel a különböző színhőmérsékletű LED-eket.

Végre megkapta az optikai képstabilizátort a kisebb iPhone 7 is Forrás: Apple

A Live Photos sem tűnt el, pár másodperces mozgóképet is fel lehet venni, az iOS 10 mobilszoftverrel pedig már akár nyers RAW fájltípusban is menthetők a fotók. Az előlapi kamera nagyot lépett előre, 7 megapixeles felvételekre képes.

Az iPhone 7 Plus privilégiuma a két darab 12 megapixeles fényképező,

az egyik nagy látószöget biztosít, a másik pedig telefotós (teleobjektívhez hasonló), így könnyedén tudunk utólag is állítani a fókuszponton - plusz elérhető a kétszeres optikai, valamint az ötszörös és tízszeres digitális zoom.

A két kamera a mélységélességet is nézi, így az előtérben lévő tárgyak, személyek mögött lévő dolgokat elhomályosíthatjuk, módosíthatjuk.

A dual kamerás iPhone 7 Plus Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

A képernyők a korábbiaknál 25 százalékkal nagyobb fényerőre képesek, támogatják a 3D Touch technológiát (nyomásérzékenység), színhűek - legalább is ezt ígérik.

A készülék tetejére és aljára is szereltek hangszórót, így sztereó hangzást kapunk.

Ahogy sejthető volt,

száműzték alulról a 3,5 milliméteres jack csatlakozót,

aminek azért kevesen fognak örülni. Pedig az Apple mindent megtett, hogy a Lightning kábel jobb legyen: már 900 millió kompatibilis eszköz van forgalomban, arról viszont nem szóltak, hogy több, ami nem támogatja ezt a kivitelezést.

Bye-bye jack dugó! Forrás: Apple

Zenehallgatás közben pedig igencsak nehézkes lesz így tölteni. És mi az oka a jack eltüntetésének? Az Apple szerint a bátorság, ami mellett már eltörpül a jobb hangminőség garantálása.

Az Apple Airpods az iPhone 5 óta ismert fülhallgató külsejét viszi tovább vezetékmentes formában.

Egy lézer figyeli, hogy a headset a fülünkben van-e, az oldalára kétszer rábökve pedig a gyorsulásmérőnek köszönhetően a Siri asszisztenst érhetjük el. Van hozzá külön töltőtok, öt óráig képes egy feltöltéssel működni - ez jobb, mint a Samsung IconX füles.

Cserébe drága: 159 dollárba kerül az Airpods, azaz nyersen átszámítva 43 ezer forint.

HARDVER, végre!

És a végére hagyták a hardvert. Az iPhone 7 és 7 Plus belsejében is az A10 Fusion processzor dolgozik, ami már négymagos, és negyvenszer gyorsabb az A9-nél. Két mag nagyon erős, kettő pedig inkább energiatakarékos. A grafikus gyorsító is kétszer sebesebb, mint ami az A9 chipben, és háromszor, mint amit az A8-ba szereltek.

Az üzemidő wifizés közben 14-15 óra körül alakul, átlagosan az iPhone 7 két órával tovább bírja, mint a 6s.

Az árak és a tárhelyméretek változnak Forrás: Apple

Az iPhone 7 alapmodell ára 649 dollár, átszámítva mintegy 180 ezer forint, az iPhone 7 Plus pedig 770 dollárt kóstál, azaz 210 ezer forint.

Végre felhagytak a 16 gigabájtos tárhellyel

(ideje volt!), és 32/128/256 gigabájtos változatban kerülnek forgalomba az új telefonok, ahogy az előd, az iPhone 6s és 6s Plus is immár ilyen kiszerelésben kerül a polcokra. Az iPhone SE viszont nem változik, ott 16 gigabájt marad a legkisebb tárolóegység.

Az új telefonok szeptember 23-tól kerülnek a boltokba Magyarországon.

Az iOS 10 szeptember 13-tól tölthető le.

Százezres új okosóra

Apple Watch Series 2 az új okosóra neve. Nagyjából ugyanúgy néz ki, mint elődje, de 50 méterig vízálló, a hangszóró rezonanciáját pedig arra használják, hogy az oda kerülő vizet kifújják. Az Apple ígérete szerint mind a medencében, mind a természetes vízben való úszás problémamentes lesz -

kérdés, hogy a sós tengeri vizet hogyan viseli majd.

Vízálló az óra is Forrás: Origo

A szerkezet belsejében már egy kétmagos processzor dolgozik, mind a CPU, mind pedig a grafikus gyorsító kétszer erősebb, mint az eredeti Apple Watchban, így az animációk is sokkal folyamatosabbak lesznek.

A kijelző 1000 nites fényerőre képes, vagyis még erős napsütésben is látható lesz. A legjobb hír viszont kétségtelenül a beépített GPS, így nincs szükség telefonra ahhoz, hogy az óra bemérje a helyzetünket, ergo nézze, hogy

merre futunk, úszunk, kerékpározunk, pokémonozunk.

Már úszhatunk is az órával, méri a teljesítményt Forrás: Apple

Kapunk egy túrázásra szolgáló alkalmazást, előre ki tudjuk választani a távolságot, a térképen pedig az útvonalat tekinthetjük meg, a főbb látványosságokról még információt is kapunk. Kérdés, ekkora méretben még egy jólátó is hogyan bogarássza ki, hogy mi merre?

Többféle színben és szíjjal érkezik, kezdve az alumíniumtól egészen a kerámiáig. Lesz elegáns Hermes variáns, sőt megvásárolható a Nike+ modell, egy meglehetősen feltűnő, sárga-fekete színkombinációban. Az új órákon már a Watch OS 3.0 rendszer fut.

Szeptember 16-tól ez is a boltokba kerül Forrás: Apple

Az alapmodellek és a Nike+ ára 369 dollár lesz, átszámítva százezer forint. Az előrendelés szerdán elkezdődik, szeptember 16-tól boltokba kerül, kivéve a Nike+ változatot, arra októberig kell várni.

Magyarországon szeptember 23-án kezdik el forgalmazni az új órát, az iPhone 7-tel együtt.