Brüsszel ingyenessé tenné a nyaralásroamingot

tengerpart telefon mobil roaming
Teenage girls are seen taking selfies at the beach during a hot weather spel on 1st July 2015 in The Hauge, Netherlands. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság javaslata szerint 2017-től az uniós állampolgárok az EU-ban roamingdíj nélkül telefonálhatnak majd, de évente csak összesen 90 napot, amiből maximum 30 nap lehet egybefüggő. Brüsszel indoklása szerint így akarják elkerülni a visszaélésszerű roamingolást, vagyis azt, hogy az uniós állampolgárok más országokban, olcsóbban kössenek szerződéseket. A javaslatra még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania.
Vágólapra másolva!

Közzétette a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét az Európai Bizottság, amelynek értelmében

az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak,

küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

A nyaralásroaming díjmentes lenne

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint

a roamingdíjak fizetése alól legfeljebb egy 30 napos egybefüggő időszakra lehet majd mentesülni,

a felhasználóknak ezt követően be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat.

Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a 90 napos keretbe.

Az Európai Bizottság tervezete szerint korlátozottan díjmentes lenne a roaming Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Maximum 4 cent lenne a felár percenként

A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhassanak fel.

Brüsszel nem akar visszaélésszerű barangolást

Szakértők szerint a tervezet célja annak a megakadályozása, hogy az ügyfelek a kedvezőbb tarifák reményében ne a hazájukban működő szolgáltatók egyikénél, hanem egy másik tagállamban kössenek szerződést.

Mint a bizottság közleményében írták: a "visszaélésszerű barangolás" negatív hatással lenne a hazai árakra és végső soron a fogyasztók mindegyikére.

A tervezetet még a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.