Öt évet ülhet egy blogger, mert templomban pokémonozott

pokemon go orosz
Vallásgyalázásnak tartották
Vágólapra másolva!
Letartóztatták Ruszlan Szkolovszkij bloggert, amiért egy ortodox templomban vadászott zsebszörnyekre, erről pedig videót is feltöltött a YouTube-ra. Akár öt év börtönt is kaphat érte.
Vágólapra másolva!

Vallásgyalázás vádjával vették őrizetbe a népszerű orosz videóst, Ruszlan Szokolovszkijt. A vlogger egy orosz ortodox katedrálisban pokémongózott, ezért öt év börtönt is kaphat – közölték az orosz hatóságok. Júliusban az állami hírcsatorna, a Russia-24 arra figyelmeztette a mobiljáték felhasználóit, hogy börtönbüntetést is kaphatnak, ha templomban játszanak a játékkal. Szokolovszkij ennek ellenére videóra vette, amint a jekatyerinburgi Mindenszentek templomában vadászik zsebszörnyekre, majd azt feltöltötte YouTube-csatornájára.

Az Orosz Ortodox Egyház provokatívnak találta a videót. „Egyértelmű, hogy Mr. Szokolovszkij nem egy hétköznapi játékos, akit a játék szenvedélye vezérelt véletlenül a templom területére. Sokkal inkább egy jól ismert fiatal blogger, aki Charlie Hebdo stílusában dolgozik” – írta az egyház szóvivője a Facebookon.

Az állami duma vallásos ügyekkel foglalkozó bizottságának feje, Jaroslav Nilov viszont indokolatlannak találta a letartóztatást, mivel a nyomozóknak nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy Szokolovszkij gúnyt űzött a vallásból.

Vallásgyalázás? Forrás: Sokolovsky! (YouTube)

„Véleményem szerint a pokémonok vadászata nem sérti a vallásos értékeket csak azzal, hogy vallásos intézményekben játszanak vele” – mondta el Nilov a RIA Novosti lapnak.

Maga a 22 éves videós is ezt a gondolatot boncolgatta a videóban, amelyben elmondta: külső szemlélők úgysem tudják, hogy milyen appal tölti az időt a mobiltelefonján, ezért nem lehet támadásként értelmezni, ha a telefonjával sétálgat a templomban.

A pokémonvadász játékot egyébként Oroszország hivatalos és egyházi köreiben sem szívelik. A duma egyik képviselője nemrég bejelentette, hogy a Pokémon Gót rövidesen az ország egész területén betilthatják, mivel ez a játék „az ördögöt képviseli, amelynek célja, hogy szétzúzza az orosz nép vallásos érzületét”.