Egy erős PC, ami a zsebben is elfér

intel stick pc teszt tévé
Nem csak monitorral, tévével is működik
Vágólapra másolva!
Az Intel frissítette Compute Stick sorozatát, az új gép nagyjából akkora, mint egy pendrive, mégis van benne egy Core M processzor és 4 gigabájtnyi memória. Sajnos az ára eléggé megosztó lett.
Vágólapra másolva!

Mindig azt mondjuk, hogy a mobiltelefonok kvázi zsebben hordott számítógépek. Van benne igazság, hiszen ezeket az eszközöket jóformán mindenre tudjuk már használni, kezdve a navigálástól egészen az internetezésig vagy fényképezésig.

Ettől függetlenül még mindig nem nevezhetők teljes értékű munkaállomásoknak, egész más egy perifériákkal rendelkező asztali operációs rendszert használni.

A normál, nagy PC-ket viszont elég körülményes magunkkal vinni,

erre a laptopok nyújthatnak megoldást, ám néha még ezek is méretesnek számítanak.

Az Intel pont ezért egy olyan eszközön dolgozott, ami akár egy kabátzsebben is elfér, mégis olyan tudást és erőt garantál, amit szinte minden kompromisszum nélkül használhatunk. Persze, aki játékra vágyik, annak nem ez lesz a megfelelő lehetőség.

Intel Compute Stick Fotó: Marton Szilvia - Origo

Már tizenhárom éve, 2003-ban elkészítették az első Stick PC-t. Ezek az apró számítógépek magukban foglalják a processzort és a grafikus chipet, így nincs szükség külső hardveres erőforrásra, működésükhöz pedig elég valamilyen külső monitor, amelybe HDMI-porton keresztül csatlakoztathatók. Ilyen az

Intel Compute Stick is, ami egy pendrive méretű számítógép,

beépített ventilátorral, hogy a hűtést és a kiegyensúlyozott teljesítményt mindig biztosítani tudja. Az első modellt a 2015-ös Las Vegas-i CES kütyüshow-n leplezték le.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Az egész jól kinéző kék dobozban a használati útmutatón kívül magát a sticket, egy HDMI-hosszabbítót (nagyjából 20 centiméter), egy USB Type-C kábelt, valamint egy adaptert találunk. Utóbbi nemcsak töltésre használható, hanem

van rajta két USB 3.0-s port is,

így az egér és a billentyűzet pillanatok alatt csatlakoztatható.

Ezeket kapjuk a meglehetősen borsos összegért cserébe Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mindössze annyi a dolgunk, hogy az előbb említett tartozékokat összedugjuk, keressünk egy HDMI-porttal rendelkező monitort, és a stick oldalán lévő bekapcsológombot megnyomva

elindítsuk az előre feltelepített Windows 10 operációs rendszert.

A szoftver egész gyorsan feláll, és utána már láthatjuk is a Microsoft fejlesztésének minden vonzó és kevésbé vonzó tulajdonságát.

Többféle hardverrel vásárolható meg

Lényegében két fő szempontot különböztethetünk meg. Vannak az olcsóbb, és ezzel együtt persze gyengébb, Intel Atom (x3, x5 és x7) processzorral szerelt változatok, valamint combosabb, Intel Core M (m3, m5, m7) CPU-val felvértezett termékek.

Hozzánk igazából pont a középerős modell került, méghozzá Intel m3-6Y30 chipsettel, amiben egy kétmagos, 0,9 gigahertzre skálázott processzor dolgozik. Komolyabb terhelés esetén a magok a Windows szerint 1,51, az Intel weboldala szerint 2,2 gigahertzre tudnak felpörögni.

Van az úgy, hogy nem elég hosszú a kábel... Forrás: Origo

Kiszereléstől függően változik a memória és a belső tárhely mennyisége,

a tesztpéldányba 4 gigabájtnyi RAM-ot és 64 gigabájtos (ebből 36 gigabájt marad szabadon) tárolóegységet szereltek, utóbbit microSD-kártyával (maximum 128 GB) tudjuk bővíteni, de a stick kezeli a külső winchestereket is.

A grafikus gyorsítást vagy a chipsetbe épített, karcsúbb képességeket felvonultató Intel HD, vagy a picit erősebb Intel Iris grafika biztosítja. Mindkettő

támogatja a 4K-t,

vagyis a szuperfelbontású videókban gyönyörködve sem ütközünk akadályba.

Szerencsére nem maradunk wifi és Bluetooth nélkül, mindkét csatlakozást támogatja a stick.

Sok mindenre jó, de nem mindenre elég

Nyilván egy ilyen eszköznél a hordozhatóság a legfontosabb szempont, annak ellenére is könnyedén magunkkal vihetjük, hogy azért van hozzá kábel, illetve töltőfej is.

Nagyjából minden fontos feladat esetén megállja a helyét a stick,

ha csak Word- vagy más Office-dokumentumot szeretnénk szerkeszteni, minden gond nélkül megtehetjük.

Nem csak monitorral, tévével is működik Forrás: Origo

A videónézés sem okoz galibát, mint ahogy korábban említettük, válthatunk akár 4K felbontásra is, nem fog megdöccenni a folyamatosság. Az internetezést tíz megnyitott lapig próbálhattuk, a memória ekkor sem mondott csődöt.

A keményebb tesztet a játékok jelentették, amelyek telepíthetőségét erősen limitálta a belső tárhely mérete és az integrált grafikus gyorsító. Nagyon régi programokkal vagy az Áruházból letöltött

egyszerű játékokkal persze vígan elboldogult az eszköz,

tehát aki kicsit kikapcsolódna munka közben, annak is ajánlható az Intel újdonsága. Csak ne akarjon valami újabb fejlesztéssel próbálkozni.

A kis ventilátor egyébként halk üzemmódban pörög, csak közelről észlelhető a surrogása, a sticknek pedig, ha nem is tartja hidegen, legalább annyi hűtést biztosít, hogy a termelődő hő miatt ne kelljen visszavennie a gépnek a teljesítményt.

Elég borsos ára van, ennyiért már laptopot kapunk

A chipsettől, a belső tárhelytől és a memóriától függően nagyjából

40 ezer forinttól egészen 150 ezer forint fölé is emelkedhet a mini PC ára,

szóval hatványozottan érvényesül a mobilitás szükségessége. Drágán már csak az fogja megvenni a Compute Sticket, akinek tényleg egy zsebben hordható erőgépre van szüksége, és van monitor, illetve perifériás eszköz ott, ahová éppen viszi.

Mobilis annyira, hogy egész nap mászkáljunk vele Forrás: Origo

Persze ezen dolgozni, bevinni az irodába vagy átmenni a haverokhoz tökéletes,

és mutatja, hogy milyen lehetőségek rejlenek még a jövőben. Viszont akinek nem létszükséglet az állandó költözködés, annak már sokkal jobb opciók is kínálkoznak, legyen az egy erősebb processzorral és nem utolsósorban kijelzővel szerelt laptop, vagy mondjuk egy normálisabb játékos PC.

Az alapáras modellnek persze kevés alternatívája akad, bár a használhatósága is erősen korlátozott a gyengébb belső komponensek miatt.

Az Intel Compute Stick tehát megmutatja, hogy igenis van potenciál az ilyen eszközökben, egyszerűen jó érzés volt bevágni a kistáskába a kütyüt, majd mindent pillanatok alatt ott folytatni, ahol néhány órával hamarabb abbahagytuk.