Elmondjuk, miért éri meg Windows 10-re frissíteni

windows 10 fall update cover
Visitors try out Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A Microsoft július 29. éjfélig biztosítja, hogy a Windows 7 és 8 megfelelő verzióit költségmentesen a legújabb operációs rendszerre frissítsük. Segítünk, hogy teheti ezt meg legegyszerűbben, és elmondjuk, miért érdemes váltania!
Vágólapra másolva!

A Microsoftnál az elmúlt másfél évtized eléggé felemásra sikeredett, már ha a Windows főverzióira gondolunk.

A Windows XP olyan sikeres volt, hogy néhol még a biztonsági frissítések megvonásának ellenére is használják, a Vista viszont maximum egy bétatesztnek volt felfogható, kismillió hibával, átgondolatlanságokkal.

A csorbát egész jól sikerült kiküszöbölni

a redmondiaknak a Windows 7-tel, majd nagy elánnal csaptak bele a 8-as és 8.1-es változatokba, ám megint elkapkodták a dolgot. Szerencsére a techóriásnál inkább leültek tanácskozni, aminek végeredménye a Windows 10 lett. A hírek szerint számozás terén egy ideig nem is várhatunk újabb előrelépést.

Egész ablakos értesítőben jelzi a Microsoft, hogy már nincs sok hátra Forrás: Origo

Még pár óráig frissíthetünk ingyen

A folyamatos bukdácsolásoknak köszönhetően viszont a felhasználók meglehetősen nehezen váltanak. Személy szerint én is ragaszkodtam sokáig a Windows 7 megbízhatóságához (végül csak beadtam a derekam). Ám a Microsoft megtette azt a nemes - habár az OS X ingyenes frissíthetősége óta egyáltalán nem kivételes - gesztust, hogy

a júzerek számára költségmentes frissítést tett lehetővé egy évre,

utána borsos összeget kell kicsengetni az új ablakos szoftver felinstallálásáért.

Egy évünk volt eldönteni, frissítünk e Windows 10-re Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

És hogy miért érdemes váltani? A Microsoft szerint azért, mert

Valójában viszont a korszerűbb és gyorsabb működés miatt, nem utolsósorban pedig a biztonsági pakkok, az alkalmazások és az újabb driverek jelenthetnek vonzerőt a folyamat elindításához.

Mi kell a váltáshoz?

Nem minden papsajt viszont, hiszen ahhoz, hogy egyáltalán a frissítés még csak a gondolat erejéig is felbukkanjon a fejünkben, legrosszabb esetben is olyan PC-re vagy laptopra lesz szükség, ami 32/64 bites rendszer esetén

  • legalább 1 gigahertzes processzorral,
  • 1/2 gigabájt RAM-mal,
  • DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 illesztőprogrammal felvértezett videokártyával,
  • valamint 16/20 gigabájtnyi szabad tárhellyel

rendelkezik.

És habár az ilyen komponenseket tartalmazó gépekre felmegy az új verzió, villámgyors működést nem szabad várni,

ezek a minimumkövetelmények,

tehát minél jobb a szerkezet, annál gyorsabb lesz elvileg a rendszer is.

Ha minden rendben, ezt a feliratot látja Forrás: Origo

A következő kritérium, hogy csak aktivált Windows 7-ről (Home, Professional, Ultimate), Windows 8 és Windows 8.1-ről lehet ugrani, a régebbi és más szoftverek tulajdonosainak nem adatik meg ez a lehetőség. A Windows Enterprise, illetve RT és 8.1 RT változatok nem vesznek részt az akcióban.

Windows 7 Windows 8
Windows 7 Starter Windows 10 Home Windows Phone 8.1* Windows 10 Mobile
Windows 7 Home Basic Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 7 Home Premium Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 7 Professional Windows 10 Pro Windows 8.1 Pro for Students
Windows 7 Ultimate

*A mobilok esetében a Microsoft jelezte, hogy a Windows 10 elérhetősége készülékenként és szolgáltatónként változhat.

Így indítsuk el a telepítést

Mindenképpen érdemes, mondhatni szükséges egy Microsoft-fiók a folyamat megkezdéséhez, ehhez erre a linkre érdemes kattintani. A frissítést legegyszerűbben a Microsoft weboldaláról egy telepítőfájl letöltése után lehet elvégezni.

Utóbbi esetén egy .exe fájlt kapunk, amire a bal egérgombbal kell kétszer rákattintani, majd az esetleges engedélykérés után az igen gombra nyomni.

Jó esetben a kis ablakban olyan tartalom jelenik meg, hogy minden rendben, majd a tovább billentyűt megérintve már meg is kezdődik a szükséges adatcsomag letöltése (körülbelül 3 gigabájt), ami az internet sebességétől függően akár több időt is igénybe vehet.

Lazítson! Forrás: Origo

Ezután jön egy újabb ellenőrzés, majd a Windows 10-et elkezdi felrakni a rendszer, nekünk az égegyadta világon semmi más dolgunk nincs, mint várni. Hogy tovább fokozódjon a feszültség, arról

a 99 százaléknál néhányszor kiakadó telepítő és a kétszer újrainduló gép gondoskodik,

van, akinek elsőre, van, akinek csak harmadjára sikerül majd a művelet, természetesen rendre újra kell kezdeni az egészet. Ha viszont végre a gépünkön üdvözölhetjük az új operációs rendszert, akkor minden fájlt ugyanott találunk, mint előtte, ám néhány fontos változással is számolnunk kell.

Saját telepítési adathordozó

Lemezképből (ISO) is telepíthetjük a Windows 10-et. Ezen a weboldalon ki kell választani a Windows 10 megfelelő (32/64 bites) verzióját és a nyelvet, letölteni a fájlt, majd kiírni USB-meghajtóra vagy DVD-re. Ez esetben erről az adathordozóról indul el a telepítés.

Ez marad, ez megy

A Windows 7 minialkalmazások megszűnnek, és sajnos a Fekete macska, a Pasziánsz vagy az Aknakereső kedvelői sem találják már meg ezeket az új verzióban – igaz, utóbbi kettő elérhető a Microsoft Solitaire Collection alkalmazás keretein belül.

Cortana továbbra sem érhető el Magyarországon Forrás: Origo

Lesznek olyan új funkciók, amiket csak bizonyos feltételekkel érünk el. Talán a legfontosabb a Cortana, a redmondiak személyes, hangalapú asszisztense, amit sima gépeléssel, vagy akár hanggal is vezérelhetünk. Vagy a Miracast, amihez olyan videokártyát kell beszerezni, ami támogatja a Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3-as verzióját.

A Windows teljesen honosított nyelvei közé tartozik a magyar, így nem fogunk találkozni véletlenszerűen bennragadt, külföldi nyelven írott szövegekkel. Lesz viszont Start menü, kereső, sajátgép/számítógép, és egy kicsit átformált, ám viszonylag logikusnak mondható és gyorsan működő Windows 10 rendszerünk.

Aki vállalkozóbb kedvű és mindig friss szoftvert szeretne, annak a 10-es szám akár még szerencsét is hozhat.