Vége a legnagyobb torrentoldalnak

hacker torrent
According to Fortune magazine if companies don’t invest in educating their employees about security risks they pose the largest risk in the organization. Large investments in security often do not account for user error and other effects of human error. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a KickassTorrents kalózoldal tulajdonosát és üzemeltetőjét, a 30 éves Artyem Vaulin nevű ukrán férfit. A férfit őrizetbe vették, bankszámláit zárolták, és az oldal domainjeit is felfüggesztették. A KickassTorrents elérhetetlenné vált, és valószínűleg ez már így is marad.
Vágólapra másolva!

A KickassTorrents (KAT) kalózoldal tulajdonosát Lengyelországban tartóztatták le, és szerzői jogok megsértése mellett pénzmosással is vádolják az Egyesült Államokban, ahol a férfi kiadatására várnak. A hatóságok úgy becsülik, hogy

tevékenységével több mint egymilliárd dolláros kárt okozhatott a tartalomgyártóknak.

A KickassTorrents domainjeit felfüggesztették, bár a redditezők szerint két címen még mindig elérhető, ugyan bejelentkezni már nem lehet.

Kamuhirdetéssel bukott le

A harmincéves Artyem Vaulin illegálisan terjesztett több százmillió másolt mozifilmet, videojátékot, sorozatot és zenei albumot az oldalán, emellett hirdetésekkel szerzett pénzt,

évente körülbelül 16 milliárd dollár bevételre tehetett szert.

A férfi lekövetésével egy különleges ügynököt bíztak meg, ő 2015-ben hirdetési helyet vásárolt az oldaltól. A lebuktatási szándékkal elhelyezett reklám különféle torrentek linkjei mellett jelent meg, napi 300 dollárért.

Ez a cím még mindig működik a redditezők szerint Forrás: Origo

A kampány rövid volt, de épp elég ahhoz, hogy a kifizetés után elvezesse az ügynököt egy litván bankfiókig, ekkor sikerült a bankszámlaszámon kívül még több adatot megszerezni, köztük egy e-mail címet is.

A Facebook segítségével sikerült kinyomozni, hogy ez az e-mail cím mely közösségimédia-fiókokhoz tartozik, és milyen IP-címekről léptek be a Facebook KAT-oldalaira. Erről a címről hajtottak végre egy iTunes-tranzakciót is, a hatóságok kérésére

az Apple átadta a tranzakció információit,

és az Apple-ID mögött álló ember nevét és címét.

Vége a legnagyobb torrentoldalnak

A 2008-ban alapított KickassTorrents lassan növekedett,

de idővel a legnagyobb kalózoldallá vált.

2015-ben sikerült átvennie az uralmat, miután a másik legnépszerűbb oldal, a The Pirate Bay szervereit többször is megrohamozták a hatóságok, majd három alapítóját is letartóztatták. Több mint 50 millió egyedi havi látogatót számlál, körülbelül a 68. leggyakrabban látogatott oldal lehet az interneten.