Törökország blokkolta a WikiLeakst

török akp kormány erdogan wikileaks email levél
Erdogan és az AKP kormánypárt levelezését tették közzé
Vágólapra másolva!
A török kormánypárt hatévi levelezését hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Törökország blokkolta a WikiLeaks portált, miután az több száz ezer kománypárti e-mailt kezdett el kiszivárogtatni a múlt heti, sikertelen puccskísérlet után.

Az üzemeltetők jelezték, hogy a törökök vélhetően csak Tor és VPN hálózaton keresztül,

a cenzúrát kijátszva tudnak hozzájutni a dokumentumokhoz.

A szervezet azt is jelezte, hogy a levelezés publikálása óta folyamatos támadás alatt van a szerverük, véleményük szerint a török kormány részéről.

Ez még csak a kezdet

Az oknyomozó site kedd éjjel a török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) levelezését tette közzé, az üzenetek 2010 és 2016. július 6. között keletkeztek. Összesen 762 fiókból származó, 294 548 e-mailt hoztak nyilvánosságra.

Mint jelezték, ez csak a nevek A-I-ig terjedő szakasza, vagyis körülbelül a levelek harmada.

Erdogan pártjának levelezését tették közzé Forrás: WikiLeaks

Az üzeneteket a török kormány elsődleges domaincíméről, az "akparti.org.tr" címről küldték. Ezen keresztül azonban nem a belső ügyeket tárgyalja meg a párt, hanem a külső kommunikációt intézi.

Mint közölték, a leveleket még a puccskísérletet megelőző héten szerezték meg, azok hitelességét ellenőrizték. A nyilvánosságra hozatal dátumát azonban előrehozták, válaszul "a török kormány puccsot követő intézkedéseire". Ugyanakkor azt hangsúlyozta a portál, hogy a mostani lépésnek semmi köze a puccshoz, a török ellenzéki pártokhoz és ellenséges országokhoz.

A WikiLeaks Twitter-oldalán közölték azt is, hogy

nemcsak e-mailek, de több AKP-képviselő magánszáma is a birtokukban van.

Se internet, se közösségi média

A török telekommunikációs vállalat nem először közölte, hogy a kormány döntésére elérhetetlenné tesznek egy oldalt, vagy magát az internetet. Korábban

többször blokkolta így Ankara a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is.

Gyakran blokkolják a Twittert Törökországban Forrás: Origo

Ahogy tették a hétvégén is, a puccskísérlet kezdetén:

A megkísérelt török katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg, és több mint 1400-an megsebesültek. A Reuters információi szerint azóta körülbelül 50 ezer katonát, rendőrt, bírót és tanárt függesztettek fel vagy vettek őrizetbe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.