Tényleg a Pokémon Góval hallgat le mindenkit a CIA?

pokemon go pikachu menet cia konteo
Csak kedves álca Pikachu?
Vágólapra másolva!
Nagy port kavart nemrég, hogy a Pokémon Go mobiljáték a teljes Google-fiókunkhoz is hozzáférhet. Ezt tetézte, hogy a játék felhasználási szabályzatában tisztán le van írva: a Niantic Labs tovább adhatja a kormánynak a játékosról összegyűjtött adatokat, ha az indokolt. Mindezek után a Gawker bloggere kapcsolatot talált a CIA és a Pokémon Go közt. A fórumozók "összerakták a képet": mi van akkor, ha a mobiljáték egy tömeges lehallgatásra készült eszköz? 
Vágólapra másolva!

Pár nap kellett csak ahhoz, hogy hallani lehessen az első bizarr esetekről a Pokémon Go megjelenése után. Egy férfi fának hajtott játék közben, volt, aki szikláról esett le, vagy rablók csalták félre. Megtörtént az első haláleset is, lelőttek egy 18 éves fiút és 17 éves unokaöcsét, miután betörtek egy házba Guatemalában, zsebszörnyekre vadászva.

A jelenség sokaknak ijesztő, így egyre hangosabb az a tábor, amelyik ellenzi a játékot, nem csak a balesetek miatt.

A kiterjesztett valóság mellett az igazira is kell figyelni Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Az interneten elkezdett terjedni az első grandiózusabb összeesküvés-elmélet is, amely szerint a Pokemon Go, bár nem közvetlenül, de az amerikai Központi Hírszerző Iroda (CIA) projektje, és ebben a Google is cinkostárs.

Amikor egy Zubbatot vagy Pikachut próbálunk elkapni, és pokéstopok után kutatunk, akkor

önkezűleg adjuk át magunkat a tömeges megfigyelésnek - főleg az amerikaiak.

Elsőként a Gawker egyik bloggere, Blackbag írt erről egy blogbejegyzésben félig ironikus-humoros hangnemben, amelyben bemutatja, hogy a játékot fejlesztő Niantic Labs céget milyen üzleti szálak fűzik az Egyesült Államok titkosszolgálatához, de lényegében lehetne az bármelyik más ország ügynöksége is.

A kormány pénzelte a kulcslyukat

Az elmélet a Pokémon-franchise-t birtokló Nintendót nem említi különösebben, sokkal inkább

a Niantic Labs, a Google és a CIA közti háromszöget.

A szoftvert a Niantic Labs fejlesztette, a céget pedig John Hanke alapította.

2001: A vezérigazgató 2001-ben a térkép-technológiával foglalkozó Keyhole startuppal indított, a fejlesztésbe befektetett a CIA kockázatitőke-társasága is. Az In-Q-Tel már weboldalán közli, mi a fő küldetése: felismeri és adaptálja az olyan innovatív technológiákat, amely a CIA és az amerikai hírszerző szervek hasznára lehet.

A tőkealap jellemzően big datával, közösségi médiás adatbányászattal, valamint adatközpontok infrastruktúrájával kapcsolatos vállalatokat támogat.

Az In-Q-Tel honlapja Forrás: Origo

2004: A Keyhole-ban nagy lehetőséget látott a Google is: 2004-ben megvásárolta, és

ezt használta fel a Google Earth kifejlesztéséhez.

Nem sokkal később John Hanket rakták a Google Térképpel kapcsolatos projektek élére.

2010: Hanke 2010-ben megalapította a Niantic Labst, ami a Google házon belüli startupja lett azzal a céllal, hogy a térkép-technológia új felhasználási módjain dolgozzon.

2012: A Niantic első terméke a FIeldTrip volt 2012-ben, egy olyan alkalmazás, ami GPS-alapon, a környéken található múzeumokról, éttermekről és más szolgáltatásokról értesítette a felhasználót.

John Hanke, a Keyhole és a Niantic alapítója Forrás: Berkeley-Haas (YouTube)

Ugyanezen évben jött az Ingress nevű játék,

ami a Pokémon Go elődjének tekinthető.

Hasonló alapon működik, mint a pokémonozás, amellyel egy hatalmas játszótérré változtatták a világot, amelyben el kell foglalni a köztereket, utcákat.

2015: Három évvel később a Niantic Labs bejelentette, hogy kilép a Google-től, és független cégként folytatja tovább.

Az orwelli bekezdés

Akik nem bonyolódtak bele ezen szálakba, azok is aggódni kezdtek, amikor Adam Reeve biztonsági szakember felhívta a játékosok figyelmét arra, hogy a Pokémon Gónak

legfelsőbb szintű hozzáférése van

a felhasználó Google-fiókjához, ha azon keresztül jelentkezik be.

Azaz elérheti a felhasználó e-mailjeit, a Google Drive-ba töltött dokumentumait vagy a Google Fotókban tárolt képeit, keresési előzményeit. A Google Súgója szerint ha legfelsőbb szintű hozzáférést adunk egy applikációnak, az akár módosíthatja is a fájlokat.

A játékot fejlesztő Niantic közleményben ismerte el, hogy valóban rengeteg információhoz hozzáfér a játék, de

hangsúlyozták, hogy ezt nem használták ki adatgyűjtésre,

és dolgoznak a megoldáson a Google-lel karöltve. Várhatóan nemsokára kiadnak egy frissítést.

A Google-ön ez már nem segít

A Google rossz hírét tovább rontja, hogy 2013-ban kiderült: a vállalat által a világ minden tájáról összegyűjtött és tárolt adatokhoz

teljes és alig kontrollált hozzáférése van az NSA-nek.

A Snowden által szivárogtatott dokumentumokból derült fény a PRISM programra is, amelynek keretén belül az Apple, az AOL, a Google (és a YouTube), a Facebook, a Microsoft és a Yahoo! széles körű hozzáférést adott a kormányügynökségnek az általuk összegyűjtött felhasználói adatokhoz.

A cégek nagy része mindezt tagadta, köztük a Google is.

Nem tagadja: odaadja

Remek táptalajt szolgáltatott a konspirációs teóriának a Pokémon Go felhasználási szerződése is, ami a megszokottnál szabadabbra van fogva. Eszerint a Niantic bármilyen felhasználóról gyűjtött adatot

átadhat a kormánynak, ügyészségnek, bíróságnak, sőt privát cégeknek is, ha azt indokoltnak tartja.

A felhasználói szerződés tisztán kimondja Forrás: Origo

Ez épp elég volt ahhoz, hogy a Redditen több felhasználó is arról kezdjen susmusolni, hogy ezzel szabad utat adnak a megfigyelésnek.

A TechCrunch szerint azonban a pokémonszerető millenáris korosztályt

nem különösebben aggasztja mindez, amikor egy Squirtle mosolyog az arcába.

Valaki biztos készít egy képet

A Snowden utáni világban sokan hitetlenkedve tekintenek az egész jelenségre. Elvégre a játékosok kamerával pásztázzák a környezetüket, hogy meglássák az adott szörnyet, sőt megállókhoz (pokéstopokhoz) vezetik el őket.

"Ha egy hírszerző ügynökség vagy, és képeket akarsz valakinek az otthonáról vagy munkahelyéről, akkor

- írta le véleményét a konteót valló fight_for_antyhing felhasználó a Redditen.

Csak kedves álca Pikachu? Forrás: AFP/Josikazu Cuno

A játék fontos elemei az úgynevezett pokéstopok és a gymek.

  • A stopoknál lehet újratölteni az eldobált pokélabdákat, tojásokat szerezni. Ezek jellemzően ismertebb helyszínek, emlékművek, nevezetességek, vagy csak egy olyan hely, ahol sok ember tartózkodik egy helyen.
  • A gymek pedig azok a küzdőarénák, ahol a játékosok összeereszthetik a szörnyeket harcolni.

Mit lehet tenni?

A fórumozók szerint ugyan senki sem lehet teljesen biztonságban, érdemes pár dologra figyelni, ha játszani akarunk a mobiljátékkal. Például vegyünk egy olcsó okostelefont külön erre a célra, ne a valódi Google-fiókunkat adjuk meg, állítsunk fel virtuális magánhálózatot, hogy

kevesebb legyen az esély a kémkedésre.