Nem olyan népszerű a Windows 10, mint hitte a Microsoft

microsoft holo studio windows 10
Microsoft chief executive Satya Nadella touts Windows 10 and HoloLens capabilities as a glimpse at a new generation of computing involving laying 3D images over the real world, at a press event at the technology titan's main campus in Redmond, Washington on January 21, 2015 in Redmond, Washington. The US technology titan debuted its HoloLens capabilities built into its coming Windows 10 operating system and showed off goggles that let wearers use their hands to interact with virtual objects. AFP PHOTO/GLENN CHAPMAN
Vágólapra másolva!
A Microsoft visszavonja azt az optimista elképzelést, hogy 2018-ra már egymilliárd eszközön fog futni a Windows 10.
Vágólapra másolva!

A korábban becsültnél több időre van szüksége a Windows 10-nek az egymilliárd felhasználó meghódításához – vélik most a Microsoft vezetői. Eddig 350 millió eszközre telepítették az operációs rendszert, amit egy év alatt sikerült elérni.

A Microsoft a tavalyi fejlesztői konferenciáján ismertette, hogy

a megjelenés után 2-3 éven belül szeretnék elérni az egymilliárd eszközt.

Ezek közé értendő a PC, laptop, táblagép, Windows Phone, Xbox One platformok és IoT-eszközök is.

Nagy reményeket fűz a cég a Windows 10-hez Forrás: AFP/Glenn Chapman

Ugyan a 350 milliós felhasználói bázis impozáns, gyorsabb tempó kellene ahhoz, hogy az eredeti terv teljesüljön. A növekedés az utóbbi hónapokban lelassult, kevesen vásárolnak új PC-t, és a régi verziókat használó felhasználók az agresszív stratégia ellenére sem akarnak Windows 10-re váltani.

A PC-k körülbelül felén még mindig Windows 7 fut.

Mindezek ellenére a leggyorsabban terjedő Windowsként tartja számon a cég. Egy hónappal a megjelenése után 75 millióan, januárban már 200 millióan használták.

A tempó valószínűleg még inkább le fog lassulni, miután július 29-én véget ér az ingyenes frissítési időszak. Innentől kezdve úgy lehet hozzájutni Windows 10-hez, hogy megvásároljuk, vagy egy új eszközt veszünk, amin már előre van telepítve.

Kinyírják a Windows Phone-t

A tempót visszafogja az is, hogy a cég elhanyagolta a mobilplatformot. Nem volt jó éve a Windows Phone-oknak, amelyek jelentős szerepet játszhattak volna a bűvös egymilliárd elérésében. A cég májusban jelentette be, hogy eladják a Nokia butatelefonos részleget a Foxconnak, és az sincs kilátásban, hogy idén új Lumia okostelefon jelenjen meg tőlük.