Hackerek miatt álltak le a Pokémon Go szerverei

pokemon leallas hack
MELBOURNE, AUSTRALIA - JULY 13 : A group of Pokemon Go users one of whom is wearing a Pikachu hat playing Pokemon gathered outside the State Library of Victoria Melbourne, Australia 13 July 2016. Australia is one of only three countries where the game is currently available with the Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Nemcsak a felhasználók rohama játszott közre abban, hogy hétvégén probléma volt a Pokémon Go szervereivel: túlterheléses támadást indított az OurMine hackercsoport. Így szerették volna felhívni a figyelmet a biztonságra.
Vágólapra másolva!

Szombaton túlterheléses támadást (DDoS) indított a Pokémon Go szerverei ellen az OurMine hackercsoport, ezért számos európai, ausztráliai és új-zélandi játékos tapasztalhatta, hogy nem tud belépni fiókjával.

A hackerek azt írták a weboldalukon, hogy addig nem hagyják abba a támadást, míg a játék készítői nem veszik fel velük a kapcsolatot.

Kiakadtak a felhasználók Forrás: AFP

Az alábbi üzenetet hagyták weboldalukon: „Senki nem fog tudni játszani a játékkal addig, amíg a Pokémon Go nem veszi fel velünk a kapcsolatot a weboldalukon, hogy megtaníthassuk őket arra, hogyan kellene védekezniük!"

A támadás előtt pár órával bejelentették, hogy támadni fognak, így próbálták hitelesíteni azt, hogy valóban ők felelnek majd a leállásért.

A Niantic vasárnap reggel tette közzé, hogy már minden rendesen megy, ennek ellenére még többen is akadozásokra panaszkodtak. Mára már a legtöbb helyen elhárult a probléma, lehet menni vadászni.

Nem rosszindulatból tették

Az OurMine csoport arról vált ismertté, hogy számos techcégvezető és híresség Twitter-fiókját törték fel. Az elmúlt hetekben a Google-vezér Sundar Pichai és a Twitter-elnök Jack Dorsey fiókjába férkőztek be. Ők törték fel Mark Zuckerberg Twitter-fiókját is.

Ezek viszont jellemzően ártalmatlan támadások, a csoport ilyen módon próbálja felhívni a figyelemet a biztonság hiányára. „Nem akarjuk, hogy más hackerek támadják meg őket, ezért meg kell védeniük magukat" - magyarázta az egyik tag. Ilyen módon reklámozzák saját biztonsági szolgáltatásaikat is, a csoport 30 és 5000 dollár közt kínálja őket.

Mi az a DDoS-támadás?

A DDOS-támadás (Distributed Denial of Service) lényege, hogy a szervert olyan mértékű forgalommal árasztják el, hogy a felhasználók már nem tudnak hozzáférni. Letölthető szoftverrel, különösebb számítástechnikai ismeretek nélkül végrehajtható, könnyen és olcsón kivitelezhető, ezért a legnépszerűbb támadási forma.

Egy másik csoport is magáénak vallja

Az OurMine mellett a PoodleCorp is állítja, hogy megtámadták a szervert, ők korábban a League of Legends és a Battle.net szervereit bombázták. Bár ez a csoport csak egy tweetet tett közzé, és egy üzenetet, miszerint augusztus elsején is támadni fognak.

A roham is okozta

A hétvégén 26 országban gördült ki a Pokémon GO, köztük Magyarországon is. Már ebből fakadóan is túlterhelt volt a szerver, hiába próbálta a Niantic ezt elkerülni a fokozatos bevezetéssel.

A játék első körben csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában, és Új-Zélandon jelent meg, aztán következett Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Portugália. Július 16-án, egy héttel a megjelenés után újabb 26 országgal bővült a lista:

Ha problémát tapasztal a játékkal, és kíváncsi rá, hogy mások is vannak-e így, akkor érdemes ránézni a DownDetector.com oldalra.

A leállásból a legtöbb felhasználó viccet csinált. Mémeket készítettek, osztottak tovább.