Gyorsan kinyírta a szélsőségesek posztjait a Twitter

Twitter app logo
Vágólapra másolva!
A Twitter gyorsan intézkedett a nizzai merénylet után, percek alatt elkezdte törölni a merénylőt dicsőítő posztokat. Ez nagy előrelépést jelent ahhoz képest, miként járt el a párizsi, valamint a brüsszeli támadáskor.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Twitter sokáig hangoztatta a Facebookkal és a Google-lel együtt, hogy oldalaikon nem megengedett a szélsőséges tartalmak posztolása, a gyakorlatban ez nehezen valósult meg. A közösségi oldalakat nagy kihívás elé állítja a szélsőséges nézeteket terjesztő felhasználók, csoportok kiszűrése.

A Twitter viszont meglepően gyorsan intézkedett a nizzai merénylet után. A támadás után körülbelül 50 olyan Twitter-fiók működött, ami a #Nice hashtag arab változatával, képekkel együtt dicsőítette a gyilkolást – közölte a Counter Extremist Project szervezet, amely az extrém tartalmak online terjedését követi.

Komoly kihívás elé állítják a közösségi oldalakat a terroristák Forrás: AFP

Közlésük szerint a Twitter "eddig nem látott gyorsasággal törölte a támadást támogató tweeteket, mindössze percek alatt". A csoport szerint ez az első alkalom, hogy a Twitter hatékonyan lépett fel egy merénylet után.

A Twitter hosszú ideje vív harcot az Iszlám Állam ellen,

az elmúlt két évben felére sikerült csökkentenie az ISIS-hívő felhasználók számát.

A közösségi oldal a hibás?

A közösségi oldalakat az utóbbi időben erősen bírálják amiatt, hogy nem lépnek fel elég hatékonyan a szélsőséges eszméket terjesztő tartalmak ellen. Sőt, van aki szerint épp ők adnak ennek felületet.

A Facebookot nemrég egymilliárd dollárra perelte a Shurat Hadin nevű csoport, amely a palesztinok által elkövetett támadások áldozatainak hozzátartozóit képviseli. Szerintük a közösségi oldal kommunikációs platformot szolgáltat a Hamász katonai csoportnak, így hozzájárul a támadásaik szervezéséhez.

Ezek az ügyek nem jutnak tovább a bíróságon, mivel általában

az oldalakat teszik felelőssé a borzalmakért.

A problémára eddig nem sikerült elég gyors és hatékony megoldást találni. Az oldal felhasználói szabályzata egyértelműen kimondja, hogy tiltott a szélsőséges tartalmak terjesztése, eltávolításuk azonban lassú.

A legtöbb közösségi oldalon lehetőség van jelenteni a nem oda illő tartalmakat Forrás: Origo

A sértő képeket javarészt az éles szemű felhasználók jelentéseire bízzák, utána dönt róla a közösségi oldal moderátori csapata.

A megoldás: automatizáció

A Facebook és a YouTube automatizált megoldásokkal próbál a probléma elé menni, amelyek segítségével rögtön eltávolíthatóak lennének az ISIS videói és a hasonló radikális tartalmak. Ezek azonban még gyerekcipőben járnak.