Csődöt mondott a franciák terrorriasztó appja

francia app
Vágólapra másolva!
A francia kormány terrortámadást jelző mobilalkalmazása leszerepelt éles helyzetben, kétórás késéssel figyelmeztette az embereket a nizzai merényletre.
Vágólapra másolva!

A francia kormány a november 13-i párizsi terrortámadások után kezdett hozzá egy olyan alkalmazás fejlesztéséhez, ami vészhelyzet esetén azonnal jelez a felhasználóknak, hogy hol és mi történt, illetve mi a teendő – emlékeztet a Le Monde.

Az SAIP (Lakossági Védelmi és Figyelmeztető Rendszer) nevű applikáció a futball-Európa-bajnokság előtt néhány nappal, június 8-án vált elérhetővé, de az éjjel csúfosan leszerepelt:

2,5 órával a nizzai tragédia után,

1 óra 34 perckor sikerült riasztania. Ideális esetben legkésőbb 15 perc alatt ki kellett volna küldenie az értesítéseket.

Volt, aki egyáltalán nem kapott értesítést, és az app nem jelezte számára, hogy Nizza veszélyes terület.

Az app feladata, hogy valós időben küldjön értesítést felhasználóinak egy esetleges támadásról. A SAIP androidos mobileszközökre, iPhone-ra és iPadre is ingyen letölthető.

Geolokációs adatokat használ ahhoz, hogy azonosítsa azokat az embereket, akik a veszélyeztetett területen tartózkodnak, majd értesítést küld nekik terrortámadás esetén. Emellett tanácsot is ad, mit érdemes cselekedni az adott helyzetben.