A Microsoft elkezdi kinyírni a OneDrive tárhelyet

kkv digitális microsoft felhő
Egyre nagyobb érték a rugalmasság
Vágólapra másolva!
A Microsoft elkezdi életbe léptetni a OneDrive felhőtárhelyet érintő változásokat, és 15 gigabájtról 5 gigabájtra csökkenti a méretét. Aki több dokumentumot tárol ott, kezdje el lementeni. Összeszedtük azt is, hogy milyen más ingyenes lehetőségek vannak a fájlok háttérmentésére. 
Vágólapra másolva!

Emlékeztetésképp: a Microsoft tavaly novemberben úgy döntött, csökkenti a OneDrive-tárhelyeinek méretét, a változás az előfizetői és az ingyenes csomagokat is érinti.

Az Office 365-előfizetések mellé járó eddig korlátlan tárhelyet 1 terabájtra korlátozza a redmondi cég, a OneDrive ingyenes használatához pedig az eddigi 15 gigabájt helyett már csak 5 gigabájt jár majd. A fotók és videók számára fenntartott, mobilról aktiválható Filmtekercs bónusz is teljes egészében megszűnik.

A meglepő húzást "üzleti okokkal" indokolták.

No de kit hogyan érint a mostani változás, amelyről

július 13–27. között e-mailben értesít a Microsoft.

Akik januárban feliratkoztak

A felháborodott felhasználók egy online petíció keretén belül érték el azt (több mint 72 ezren írták alá), hogy a cég kedvezményeket biztosítson a már meglévő felhasználóknak.

Így aki január 31-ig feliratkozott, hogy szeretné megtartani eddigi ingyenes tárhelyét, azoknak meg is marad a 15 gigabájt OneDrive tárhely, és a további 15 gigabájtos Filmtekercs bónusz is, azaz összesen 30 gigabájt.

Ők ilyen levelet kapnak júliusban:

Akiket nem érint a változás Forrás: Origo

Akik nem irakoztak fel

Akik viszont nem iratkoztak fel január 31-ig, hogy a tárhelycsökkentés ne érintse őket, azoknak

július 27-én életbe lép a változás,

és az eddigi 15 gigabájt helyett már csak 5 gigabájt áll majd ingyenesen a rendelkezésükre.

Ez esetben is két opció van:

1) Ha több mint 5 gigabájtnyi adat van a OneDrive felhőtárhelyen

Ez esetben ideje nekiállni, felmenni a OneDrive-fiókunkba, és lementeni onnan a fájlokat. Akinek ugyanis július 27. után is több mint 5 gigabájtnyi dokumentuma lesz ott, az már csak read-only módban éri el őket, azaz hozzáfér a tartalmakhoz, megnézheti őket, de újabb fájlokat már nem lesz képes feltölteni a felhőbe.

Ha egy év múlva is több mint 5 gigabájtot tárolunk a Microsoft felhőtárhelyén, akkor

automatikusan törlik a fájljainkat.

A másik lehetőség, hogy előfizetünk Office 365 Personal csomagra, és kapunk 1 terabájtnyi tárhelyet.

Akiknek sürgősen cselekedni kell Forrás: Origo

2) Ha kevesebb mint 5 gigabájtnyi adat van a OneDrive felhőtárhelyen

Ha nem iratkoztunk fel január 31-ig, érint minket a változás, de kevesebb mint 5 gigabájtnyi dokumentumot tárolunk OneDrive-on, akkor nincs teendőnk. Arra azonban érdemes lesz figyelni, hogy ha betelik a tárhely, nem fogjuk tudni feltölteni fájljainkat, amíg nem törlünk párat, vagy mentjük le máshová.

Akiket érint a változás, de nincs teendőjük Forrás: Origo

Ideje váltani?

Ahhoz képest, hogy Satya Nadella Microsoft-vezér a felhőmegoldások mellett tette le voksát, a gyakorlat ezzel szembemegy. A mostani tárhelycsökkentés rengeteg felhasználót felháborított.

Aki továbbra sem szeretne otthoni szerver felállításával bajlódni, és úgy tárolni a képeket, videókat és egyéb dokumentumokat, annak van más lehetősége is ingyenesen: