Egy híres hacker is szerepet kapott a Mr. Robotban

mr robot masodik evad
Az ígéretek szerint a második évad sötétebb ízű lesz, mint az első
Vágólapra másolva!
Július 13-án adta le a USA Network a Mr. Robot második évadának első epizódját, amiben egy különleges easter egget fedezett fel a Motherboard portál: elbújtatták benne egy valódi hacker nevét. Jester valójában tanácsadóként szeretett volna segíteni a sorozat elkészülésében, ám mivel nem akarta felfedni valódi személyét, a stúdió ezt nem engedte. Végül inkább beleírták egy részbe.
Vágólapra másolva!

A Mr. Robot második évadjának nyitóepizódja rögtön egy aktuális dologgal nyit, méghozzá zsarolóvírusos támadással. Az Evil Corp hálózata esik egy zsarolóvírus (ransomware) áldozatául, ami 6 millió dollár váltságdíjért cserébe oldja csak fel a titkosított céges adatokat.

A számítógépen megjelenő üzenetben figyelhető meg

a jól ismert „th3 j35t3r" hacktivista, másnéven Jester neve.

Alatta egy idézet is szerepel: „Sok dologban oszlik el egyenlőtlenül a jó és a rossz. A trükk az, hogy megfejtsük az arányt, és ehhez mérten cselekedjünk".

Az ígéretek szerint a második évad sötétebb ízű lesz, mint az első Forrás: Mr. Robot (Facebook)

Ez az idézet utal Jester munkásságára is: a szürke sapkás hackert sokan arról ismerik, hogy 2010 óta szerel le dzsihádista weboldalakat. A magát patriótaként pozicionáló amerikai hacktivista később a WikiLeakst és az Anonymous csoportot is célba vette.

Utóbbi hacktivista szervezet tagjainak valódi kilétét is próbálta már feltárni, csakúgy, mint a LulzSec csoportét. Jesterhez kötik továbbá a 4chan fórum 2010-es leállását is.

2013-ban azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja annak az országnak a kormányzati oldalait,

akik menedékjogot adnak majd a kémbotrányt kirobbantó Edward Snowdennek.

Blogposztjában azt írta, hogy Snowden nem hős, hanem egy áruló, aki veszélynek teszi ki az amerikaiak életét.

Jester nem kedveli Snowdent, szerinte áruló Forrás: AFP/Lotta Hardelin

Nem bánja, hogy rosszfiú

Jester az első olyan létező hacker, aki "feltűnik" a sorozatban. A Motherboard portál megkérdezte tőle, mit gondol arról, hogy egy zsarolóvírusos támadásnál tüntették fel nevét, ami inkább kiberbűnözőkhöz köthető, mintsem patrióta hacktivistákhoz.

„Ez egy kitalált műsor, ember. Mit is mondhatnék? Megtisztelő, hogy megemlítenek benne. Eléggé szürreális a saját logómat és nevemet látni egy sorozatban.

Még akkor is örülök neki, ha én vagyok benne az úgynevezett rosszfiú, lol"

– írta egy online chatüzenetben a hacker.

Jester azt is elárulta, hogy valójában maga kereste fel a sorozat íróit, hogy segíthessen a munkálatokban technikai tanácsadóként. A stúdió végül azért nem egyezett bele, mert a hacker nem adhatta ki a valódi identitását - helyette viszont beleírták egy részbe.