Beperelték a Facebookot a palesztin támadásokért

facebook jelszó mobil
TO GO WITH ASIA MALAYSIA INTERNET SOCIAL FEATURE BY SARAH STEWART A Malaysian professional writes her password to enter facebook for social networking in Kuala Lumpur on October 31, 2010. Malaysians are the most popular people on the Internet, while Japanese are the least, according to a global survey which shows how national cultures are reflected in online behaviour. Malaysians won the Internet popularity contest with an average of 233 friends in their social network, compared to 68 in China and just 29 in Japan, according to the Digital Life study by global research firm TNS. AFP PHOTO / Saeed Khan
Vágólapra másolva!
Egy milliárd dollárra perelte a Facebookot a Shurat Hadin nevű csoport, amely a palesztinok által elkövetett támadások áldozatainak hozzátartozóit képviseli. Szerintük a közösségi oldal kommunikációs platformot szolgáltat a Hamász katonai csoportnak, így hozzájárul a támadásaik szervezéséhez.
Vágólapra másolva!

A felperesek a New York-i bíróságon nyújtották be a keresetet, melyben azt állítják, hogy a Hamász arab terroristacsoport a Facebook közösségi oldal segítségével terjeszkedik, és az egyik legfontosabb eszközük terrortámadásaik megszervezéséhez.

Az oldalon keresztül taktikai információkat osztanak meg tagjaikkal és követőikkel, emlékeztetőket posztolnak a készülő akciókról. A kereset szerint

a Facebook megsérti az Egyesült Államok terrorellenes törvényeit azzal,

hogy felületet nyújt a terrorszervezet akcióihoz.

A gázai Hamász csoportot az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael is terroristacsoportként tartja számon. A felperesek által képviselt áldozatok mind amerikaiak voltak, köztük a 28 éves Taylor Force is, akit Izraelben késeltek halálra.

Komoly fejtörést okoz, hogy lehetne megakadályozni a terroristákat Forrás: AFP/Saeed Khan

A Facebook annyit írt a Bloombergnek az üggyel kapcsolatban, hogy szeretnék, ha a felhasználók biztonságban éreznék magukat. Ezért az oldalon nincs helye erőszakra buzdító tartalomnak, fenyegetésnek, terrorizmusnak és gyűlöletbeszédnek. A Facebook márciusban felfüggesztette azt az oldalt, ami a Palesztin felkelést reklámozta Izrael ellen, mert az közvetlenül erőszakra buzdított.

Még várat a megoldás

Ugyan a közösségi oldalt rendszerint vádolják azzal, hogy nem elég hatékonyan szűri a szélsőséges tartalmakat, még mindig nem sikerült kidolgozni megoldást a problémára. Gabriel Weimann, terrorizmussal foglalkozó internetes szakértő szerint olyan eljárást kéne kitalálni, amivel gyorsabban kiszűrhetnék a problémás üzeneteket, és még az előtt eltávolíthatnák, hogy elterjednének.

- fejtette ki véleményét a szakértő.