YouTube-videósokat fizetett le a Warner Bros

pewdiepie youtube milliárdos
Vágólapra másolva!
A Warner Bros. kiadó pozitív játékkritikákért fizetett több ismert YouTube-sztárnak, köztük a legnépszerűbb videósnak, PewDiePie-nak is. Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság odacsapott a cégnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megegyezett a Warner Bros. kiadóval abban, hogy a jövőben egyértelműbben kell feltüntetniük azt, ha általuk szponzorált tartalmat láthatnak a nézők a YouTube-videósoktól, vagy más tartalomgyártóktól.

Az FTC vádja szerint a kiadó megtévesztette vásárlókat azzal, hogy a közösségi médiában befolyásos személyiségeknek fizetett súlyos pénzeket (többek közt a YouTube koronázatlan királyának, PewDiePie-nak is) azért,

hogy az általuk kiadott játékokat dicsérjék.

Az internetmilliárdos PewDiePie többek közt a Middle Earth: Shadow of Mordor játékukat dícsérte. A kiadó több ezer dollárt költött a játék promózására, a fizetett videókat több mint 5,5 milliószor nézték meg.

PewDiePie a legismertebb videós, millióan isszák a szavait Forrás: YouTube

A megegyezés értelmében a Warner Bros. a jövőben nem álcázhatja a szponzorált videókat és cikkeket független készítők saját alkotásaként. „A fogyasztóknak joguk van tudni a kritikusok valódi véleményét"- mondta az FTC közleményében.

A rossz dolgokról csitt

A Warner Bros arra kérte az internetsztárokat, hogy egy tweetet, vagy Facebook-posztot tegyenek közzé az éppen kiadott játékukról, vagy készítsenek olyan videót, amelyben nem térnek ki a negatívumokra, és nem szidják a kiadót sem.

A készítők nem említhették meg a játék hibáit, a megtalált bugokat.

Emellett el kellett helyezniük olyan call-to-action elemeket a videó leírásában, vagy magában a videóban, ami a játék weboldalára vezet – állítja az Ars Technica.

A készítőknek azt ajánlották, hogy a kevésbé látható Show More szekcióban tüntessék fel a videóknál, hogy szponzorált tartalom, de legtöbben ezt nem tették meg. Ezért nem volt egyértelmű, hogy kinek a véleményét hallja a néző. A jövőben ezt látható helyen, egyértelműen kell jelezniük.