Törvénysértő lett Amerikában a jelszavak továbbadása

facebook jelszó mobil
TO GO WITH ASIA MALAYSIA INTERNET SOCIAL FEATURE BY SARAH STEWART A Malaysian professional writes her password to enter facebook for social networking in Kuala Lumpur on October 31, 2010. Malaysians are the most popular people on the Internet, while Japanese are the least, according to a global survey which shows how national cultures are reflected in online behaviour. Malaysians won the Internet popularity contest with an average of 233 friends in their social network, compared to 68 in China and just 29 in Japan, according to the Digital Life study by global research firm TNS. AFP PHOTO / Saeed Khan
Vágólapra másolva!
Kiberbűncselekménynek számít a jelszó továbbosztása egy amerikai fellebbviteli bíróság szerint. A rendeletet azért hozták, hogy sikerüljön pontot tenni egy ügy végére, ám ez a hétköznapi felhasználókra is hatással van, és számos kérdést felvet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága úgy határozott a héten, hogy más jelszavának használata, és továbbosztása sérti a számítógépes csalásokról szóló, amerikai CFAA (Computer Fraud and Abuse Act) törvényt.

A CFAA már 28 éve van hatályban, ez tiltja meg egyebek közt a számítógépek feletti irányítás átvételét, illegális hekkeléseket.

Bizalmas adatokhoz fért hozzá

A bíróság meg van győződve arról, hogy David Nosal, aki egy mástól elkért jelszóval jutott hozzá előző munkaadójának adatbázisához, megsértette ezt a jogszabályt. A fejvadász elleni ügy lassan már egy évtizede tart.

A férfi egykor a Korn/Ferry nevű cégnek dolgozott. 2004-ben felmondott, és

volt kollégáktól szerzett jelszavakat ahhoz, hogy továbbra is hozzáférjen céges információkhoz

a Korn/Ferry adatbázisában, majd azokat felhasználja saját céljaira.

Fontos kérdés: bűnös, aki a jelszót adja? Forrás: AFP/Saeed Khan

Nosalt 2008-ban ezért hekkeléssel vádolták meg, holott nem tört fel semmit, csak felhasználta a megkapott jelszavakat. Épp ezért számos vádat ejtettek Nosal ellen 2011-ig, mivel a törvény alapján nehezen volt az bizonyítható, hogy bűnös.

A bíróság viszont úgy tartja, hogy a jelszavakkal is jogosulatlanul fért hozzá a rendszerhez, hiszen a munkaadója nem véletlenül vonta meg tőle saját jelszavát, mikor elhagyta a céget.

Precedenst szolgáltat

Az eseten felháborodtak az aktivisták, mivel az precedenst szolgáltathat későbbi ügyekhez, és ez alapján a hétköznapi felhasználók is támadhatóak lesznek a jövőben, ha egy megkapott jelszóval lépnek be mások fiókjába.

Ennek nyomán több milliónyi amerikai sértheti meg akaratlanul is a jogszabályt azzal, hogy

továbbosztják ismerőseinek például a Netfix, HBO, Spotify, vagy akár a Facebook fiókjukhoz tartozó jelszavaikat,

amivel gyakorlatilag jogosulatlan hozzáférést adnának az adott hálózathoz.

Az sincs még tisztázva, hogy ki jogosíthat fel kicsodát. Ugyan Nosalt nem jogosította fel korábbi munkaadója, hogy hozzáférjen a cég dokumentumaihoz, de korábbi mukatársa igen - azzal, hogy megosztotta vele jelszavát.

Törvény sértő, ha másnak adjuk a jelszavunkat? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A Motherboard szerint a Netflix nekünk is hozzáférést ad a filmtárhelyéhez a regisztrációval, előfizetéssel, de nem jogosít fel arra, hogy azt megosszuk mással. Így elméletben

a Netflixnek is lehetőség lenne rá, hogy utánamenjen a felhasználónak és beperelje,

bár ez kevésbé valószínű forgatókönyv.

Stephen Reinhardt, aki a kisebbségi véleményt képviselte az ügyben a bíróságon, megjegyezte, hogy ezzel olyan ártalmatlan magatartásokat is kriminalizálnak, amiket napi szinten követnek el átlagemberek, és szükség van egy működő irányelvre.