Putyin rábólintott: indul a tömeges lehallgatás Oroszországban

vlagyimir putyin mobil lehallgatás
Russia's President Vladimir Putin phones as he watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Csak az orosz Nagy Testvér törvényének hívják a tömeges lehallgatást biztosító jogszabálycsokrot, amelyre most Vlagyimir Putyin rábólintott. Edward Snowden szerint a megoldás költséges, kivitelezhetetlen és felesleges. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jóváhagyta a sokak által bírált terrorelhárítási törvénymódosítás-csomagot.

Az orosz törvényhozás felsőháza június 29-én, az alsóház pedig június 24-én szavazta meg a törvénymódosításokat.

Putyin rábólintott a Nagy Testvér törvényére Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Drágább lesz a hívás és az SMS

Arra kötelezik az orosz telekommunikációs cégeket, hogy három évig tárolják a telefonhívások metaadatait, fél évig pedig a hívások és az üzenetek tartalmát is, beleértve a videókat. A szolgáltatóknak ehhez – a saját prognózisuk szerint – a százezerszeresére kellene növelniük az általuk jelenleg tárolt adatmennyiséget,

az új előírás teljesítése 33 milliárd dollárnyi befektetést igényel.

Szakértők szerint a változtatások miatt a távközlési szolgáltatók eltűnhetnek az orosz piacról, továbbá a szolgáltatások drágulása is várható, és a kommunikáció titkosságának sérülésétől is tartani kell.

Csak semmi titkosítás

A csevegőappokat kiadó cégeknek, e-mailes üzemeltetőknek és más elektronikus kommunikációval foglalkozó szolgáltatásoknak pedig

át kell adniuk a dekódoláshoz szükséges titkosítási kulcsokat,

amennyiben titkosított kommunikációt tesznek lehetővé a felhasználóknak.

Súlyos büntetés

A törvénymódosítások egy másik, jogvédők által bírált csomagja értelmében 100 ezer rubelig (átszámítva 440 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal, illetve egyévi kényszermunkával vagy börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki nem tesz bejelentést terrorcselekmény elkövetéséről vagy annak előkészületéről.

A kötelezettség alól csak közeli rokon esetében ismer el mentességet az új szabályozás.

Szándékos terrorcselekmény esetén

a büntethetőség alsó korhatárát 14 évre szállítják le.

Az oroszok hazafias törvénye

A módosításokat az orosz utasszállítógép ellen tavaly novemberben, Egyiptomban elkövetett merénylet után terjesztették be a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának.

A helyzet eléggé hasonlatos ahhoz, amikor az Egyesült Államokban a 9/11-es merényletre hivatkozva elfogadták a tömeges megfigyelést lehetővé tevő hazafias törvényt.

224 áldozata volt a terrortámadásnak

2015. október 31-én a Sínai-félszigeten lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép. A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321 típusú gépe Sarm-es-Sejkből indult Szentpétervárra, és a felszállás után 23 perccel lezuhant. A gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.
Az orosz hatóságok szerint a katasztrófát a repülőgépre felcsempészett robbanószerkezet okozta. Ahogy az Iszlám Állam sínai-félszigeti ága is közölte, ők robbantották fel a gépet.

Az amerikai titkosszolgálat módszereit felfedő és a legnagyobb amerikai kémbotrányt kirobbantó Edward Snowden először kritizálta az orosz kormányzatot az óta, hogy menedékjogot kért az országban.

Még az elfogadása előtt úgy fogalmazott: a jogszabály

maga "a Nagy Testvér törvénye", ez pedig nem működőképes,

és sosem szabadna aláírni.

"Ez a törvény csak a pénzt emésztené fel, és elvenné az orosz emberek szabadságát anélkül, hogy valóban növelné a biztonságukat" – írta Snowden a Twitteren.