360 fokos videókkal játsszák ki a kalózok a YouTube-ot

youtube video 360 fokos
Vágólapra másolva!
Új módszerrel játsszák ki a kalózok a YouTube-ot: ha egy jogvédett filmet 360 fokos videóban bújtatnak el, akkor a YouTube nem ismeri fel, hogy az lopott tartalom. 
Vágólapra másolva!

A kalózok is felfedezték maguknak a 360 fokos videókat, a formátumot kihasználva próbálják elkerülni, hogy a YouTube felismerje a lopott, jogvédett tartalmakat. Erre Adam Canover, a TruTV Show vezetője figyelt fel, miközben a YouTube-on böngészett. Az 1995-ös Spinédzserek című film egészét megtalálta a videómegosztón, de az egy 360 fokos videóként volt feltöltve.

Azonban amikor elkezdett körbenézni a videóban, érdekes dologra lett figyelmes: alaphelyzetben egy táncteremben találta magát, amit ha egy bizonyos oldalára forgatott, megjelent 2D-ben a Clueless film, amit úgy lehetett végignézni, mint egy rendes videót.

A feltöltő gyakorlatilag beépítette a filmet egy 360 fokos videó egyik részébe.

A videót azóta eltávolították az oldalról, de a The Last Song című film ugyanígy beágyazva megnézhető. Ez a film is ugyanabban a táncstúdióban kezdődik, ahol három nő látható, valószínűleg ezzel a figyelemfelkeltéssel próbálja rávenni a készítő arra a nézőt, hogy minden irányban körbenézzen, és rábukkanjon a mozifilmre.

Leleményes megoldás kell

A YouTube a ContentID botot használja a platformon a jogvédett tartalmak azonosításához, amit számos kritika ért az utóbbi időben. Egyes szervezetek videóit sokszor tévesen jelöli meg jogsértőnek, holott azt maguk készítették.

2013-ban egy független játékfejlesztő, Jonathan Blow a Twitteren tette közzé, hogy

az általa készített The Witness játékot a Sony tulajdonaként

ismerte fel az oldal, ezért az ő csatornájáról le kellett venni.

Azóta a rendszer finomodott, így a kalózoknak új módszerek után kell nézniük, úgy tűnik, most a 360 fokos videók adnak erre lehetőséget.