Letilthatják az iPhone-ok kameráját a koncerteken

koncerten telefonozik mobil
Rögzítik a pillanatot
Vágólapra másolva!
Egy nemrég elfogadott szabadalomnak köszönhetően megvalósulhatna az, hogy ne lehessen iPhone-okkal fotózni, videózni koncerteken, vagy tiltott helyeken.
Vágólapra másolva!

Elfogadták azt az Apple által benyújtott szabadalmat, ami lehetővé tenné, hogy infravörös jelekkel küldjenek információkat az iPhone telefonokra távolról. A készülékbe egy olyan infravörös érzékelőt építenének, ami lefordítaná ezt a kódolt üzenetet.

Ezek lehetnének akár olyan parancsok is, amik letiltanák a telefon kameráját.

Az infravörös jeleket kibocsátó forrásokat olyan helyekre lehetne telepíteni, ahol tilos felvételt készíteni - olvasható a szabadalmi kérvényben az egyik felhasználási lehetőségként.

„Az elektromos eszköz fogadná az infravörös jeleket, dekódolná a parancsot, és a megérkezett üzenet átmenetileg letiltaná az eszköz felvevő funkcióját.”

Nem csak koncerten lehetne használni

A szabadalmat már 2014-ben nyújtotta be a cég, és az ötlet már akkor sem tetszett az aktivistáknak. Ha az Apple lehetővé teszi a külsős szervezeteknek, hogy kedvükre kontrollálhassák az iPhone ezen funkcióját, hogyan lehetne szabályozni azt, hogy kik élhessenek a lehetőséggel?

Rögzítik a pillanatot Forrás: Image Source/Frank Van Delft

Nem csak a koncerteken lehetne letiltani a kamerát, de az elnyomó kormányok is letehetetlenné tennék a tüntetőknek, hogy azok a közösségi médiában közvetítsék az eseményt felvételekkel. Emellett meg lehetne akadályozni azt, hogy különféle épületekben készülhessen fotó, valószínűleg a mozikban, és más érzékeny helyeken is.

A szabadalom azonban nem csak a tiltásokról szól, hiszen a telefonra ilyen úton küldött információ lehet más is, például hasznos tudnivalók egy-egy kiránduláson, kiállításon, amelyek akkor bukkannának elő, ha egy adott tárgyra szögezi a felhasználó a kamerát.

Ugyan a szabadalmat elfogadták, azt még nem tudni, hogy mikor valósul meg az ötlet - ha megvalósul. Egyik kockázata az, hogy újabb eszköz lehet a hackereknek, akik ha rájönnek annak módjára, ki-be kapcsolgathatják kedvükre a készülék kameráját.