Apple: kémkedésre kényszeríthet minket az FBI

lehallgatás patriot act szenátus megfigyelés nsa edward snowden
A photographer listens as Senator Rand Paul, R-KY, speaks in the Senate chambers at the US Capitol in Washington, DC on May 31, 2015. Crucial national security provisions appeared likely to expire midnight Sunday as Senator Rand Paul vowed to block any last-minute votes to extend or reform the controversial program that collects telephone data on Americans. AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
A cupertinói cég attól fél, hogy az FBI még messzebb menne annál, hogy egyetlen iPhone készülékbe nézzen bele. Arra is kötelezhetné a céget, hogy a telefon kameráin és mikrofonjain keresztül hallgassák le az embereket.
Vágólapra másolva!

Egyre több aggodalmat szül az Apple és FBI közt zajló vita. Eddy Cue, az Apple internetes szolgáltatásokért felelős vezetője meglehetősen szörnyű következményeket jósol, amennyiben a szövetségi nyomozóiroda nyeri meg a pert.

Szerinte ha az Apple-t végül arra tudják majd kötelezni, hogy létrehozza a hátsó ajtóként szolgáló módosított iOS-t, sok mást is kérhetnek.

Akár kémkedésre is kényszeríthetik a céget.

Az FBI azt is kérheti, hogy az iPhone-ok mikrofonjával és kamerájával hallgassák le az embereket.

Ezt nem tudjuk megtenni, de mi lesz, ha kényszerítenek rá? Ez nem történhet meg ebben az országban. "

Az FBI győzelmének beláthatatlan következményei lehetnek, és ez csak egy lenne a sok közül. Cue szerint az embereknek nem úgy kellene tekinteniük az ügyre, hogy az Apple a kormány ellen harcol: sokkal inkább a terroristáktól, kiberbűnözőktől szeretné védeni az adatokat.

Snowdennek sem tetszik

Napról napra egyre többen fejtik ki véleményüket az üggyel kapcsolatban, legutóbb az amerikai kémbotrányt kirobbantó Edward Snowden szólalt meg. Szerinte az FBI magától is fel tudná törni a San Bernardinó-i terrorista titkosított telefonját, és valódi céljuk a precedensteremtés.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója szintén nem hagyta szó nélkül a szövetségiek perét.

Szerinte ez az FBI eddigi legbénább ügye,

és ha be is jutnának a telefonba, akkor se találnának rajta semmit, mivel az céges, munkahelyi készülék.