Egy golfjáték a virtuális valóság kapudrogja

virtuális valóság golfjáték
Vágólapra másolva!
Tizenkét virtuálisvalóság-játékot mutatott be a Valve, volt köztük belsőnézetes zombilövölde, űrhajószimulátor, és sportjáték is. Az áprilisban érkező HTC Vive Pre modelt végre huzamosabb ideig tesztelhették az újságírók.
Vágólapra másolva!

Ugyan a HTC már lerántotta a leplet virtuálisvalóság-sisakja (VR) végső verziójáról az idei CES kütyüexpón, az eszközt még nem lehetett kipróbálni játékszoftverekkel. A Valve ezt most kamatostul pótolta Seattle-ben tartott eseményén, ahol

12 VR-játék demóját próbálhatták ki az újságírók.

A programok közt már létező címek átirata is volt, például az Elite: Dangerous, vagy az Eve: Valkyrie, ezeken kívül pedig rengeteg készségfejlesztő, kreatív programot is bemutattak. A játékok nagy része az eszköz áprilisi megjelenésekor lesz kapható, vagy az év második felében. Árukat egyelőre nem tudni.

Tarolt a minigolf

A játékokat tesztelő sajtósok egyik kedvence a Cloudlands: VR Minigolf című játék volt, a CNET szerint a játék bár egyszerű,

A sportjátékok különösen népszerűek a mozgáskövetéssel rendelkező konzolokon, a Nintendo Wii, és az Xbox Kinect kedvenc kategóriái. VR-ban azonban még valósághűbb az élmény, és valószínű, hogy ezen a platformon is hasonlóan fogják szeretni ezeket a játékosok.

A Cloudlands: VR Minigolf különlegességét az adja, hogy mozgó pályarészek, és különféle fantáziadús díszletek közt lehet golfozni, a pályák fokozatosan válnak egyre összetettebbé. Eleinte kis gyakorlás kell ahhoz, hogy eltaláljuk a helyes lendítést, de később

rendkívül természetes hatást kelt

a teszterek szerint. A játékhoz elég csak egy kontrollert használni, ami valódi ütőként viselkedik az ember kezében.

A legegyszerűbb dolgok is élvezetesek

A Tilt Brush című játék hasonlóan nagy sikert aratott, a programmal 3D-s festményeket lehet készíteni,

a kontroller festőecsetté válik a virtuális világban.

Az Oculus VR szintén készített egy hasonló kézműves appot, amiben viszont szobrászkodni lehet.

Egy belsőnézetes horrorjátékot, a zombiölős Arizona Sunshine-t is ki lehetett próbálni, ami a műfajba a stratégiai gondolkodást is beleviszi. A virtuális valóságban a valódi lövöldözés élményét azzal is fokozza, hogy a tárgyakat is mikromenedzselni kell, például a töltények újratöltését manuális kell levezényelni.

Jobb, mint valaha

Ez volt az első alkalom arra, hogy az újságírók alaposabban tesztelhessék az eszköz végső verzióját, a Vive Pre-t. A sisak hátuljából futó kábel megoszló véleményeket kapott, ez köti össze az eszközt a számítógéppel. A golfjáték esetében nem tartották zavarónak, mivel amúgy is egy kötöttebb területen kell mozogni, járkálás során már zavaróbb volt.

A párban érkező kontrollerek szerencsére vezeték nélküliek,

és a tesztek szerint rendkívül reszponzívak.

A HTC Vive különlegessége, hogy a felhasználók a virtuálisvalóság-sisak viselése közben a valódi térben is sétálhatnak, kezükben a mozgáskövető kontrollerekkel. Használatához két érzékelőboxot kell elhelyezni a szoba két különböző részén, a rendszer így készít a helységről egy 3D-s térképet, a benne lévő tárgyakat is feltérképezve.

A rendszer egy úgynevezett safety zone-t alakít ki, ami az

a biztonságosan bejárható terület, ahol nem botlik a felhasználó valamilyen objektumba.

Ezt a zónát játék közben végig lehet látni.

A végleges, komplett Vive Pre tartozékai Forrás: HTC

A sisak elejére beszereltek egy kamerát is, ami a valóvilág tárgyait olvasztja a virtuális térbe - azaz ha valamit meg akarunk nézni magunk körül, vagy “digitalizálni”, ahhoz se kell már levegyük a sisakot.

Áprilisban érkezik

A cég tavaly tavasszal jelentette be, hogy beszáll a virtuális valóságba, és a Steam internetes játékboltot működtető Valve céggel közösen fejleszti saját sisakját. A tavalyi CES-en dobta ki a cég a sisak második fejlesztői verzióját, a Vive Pre-t, ami már sokkal valóságosabb élményt ad.

A Vive Pre kiegészítői az előző verzióhoz képest jobban néznek ki, szebb, lekerekített formák jellemzik. Az újabb verzió akkumulátora is erősebb: egyetlen töltéssel 4 órán keresztül használhatjuk a sisakot. Micro-USB csatlakozón keresztül tölthető.